eur:
389.71
usd:
363.92
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Professional video mixing console, transmission control full.
Nyitókép: broadcastertr/Getty Images

Felmentették a lengyel közszolgálati média vezetését

Felmentette szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában – közölte szerdán a lengyel kulturális tárca (MKiDN).

A közlemény szerint a felmentés "szükségességét" a szejmben kedd éjjel megszavazott határozat indokolja. Az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében "javító intézkedéseket" kell foganatosítani a közmédiánál.

Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki előzetes intézkedése, amelynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától. Az intézkedést az alkotmánybíróság a volt kormányzó, jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőinek a közmédiára vonatkozó beadványára reagálva adta ki. Ennek megvitatását a testület a bejelentés szerint január 16-án tűzi napirendre.

Közben szerda délelőtt elérhetetlenné vált a közszolgálati TVP Info hírtelevízió adása.

A többségi parlamenti koalíciót vezető Polgári Platform (PO) párt X közösségi felületén azt írták: "Vége a TVPiS-nek. A TVP Info kikapcsolva."

Szerda délután Rafal Bochenek, a PiS szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta: "a PO tisztviselői törvénytelenül betörtek" a közszolgálati televízió (TVP), a közszolgálati rádió és a PAP hírügynökség székházaiba. Bochenek szerint a rendvédelmisek "brutálisan megtámadták" a PiS képviselőit is. A szóvivő "minden alapelv megsértésének" nevezte a fejleményeket.

Szerdára virradó éjjel a PiS több parlamenti képviselője a TVP varsói székházaiban tiltakozó akciót indított "a közmédia védelmében". A rotációs akcióban a párt képviselői tízfős csoportokban állandó ügyeletet kezdtek a TVP-ben - jelentette be Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke.

Mateusz Morawiecki volt kormányfő, a PiS egyik alelnöke szerdán az X-en törvénytelennek nevezte Bartlomiej Sienkiewicz közmédiával szembeni lépéseit. Az intézkedések azt mutatják, hogy "a hatalom, amely állítólag a jogállamiságot óvja, valójában lépten-nyomon megsérti azt" - áll a bejegyzésben.

"Nem adjuk fel. Nem engedjük, hogy Lengyelországban diktatúrát építsenek" - írta Morawiecki.

Maciej Swirski, az országos rádió- és televíziótanács (KRRiT) elnöke az X-en "kirívó jogsértésnek" nevezte a közmédia vezetésének felmentését. A TVP Info adásának és a hírtévé internetes honlapjának kikapcsolása pedig "jogtalanság, amely az (1981-es) hadiállapot legrosszabb idejét idézi fel" - írta.

Szerda délután a PAP közölte: a PiS képviselői, köztük Piotr Glinski korábbi kulturális és örökségvédelmi miniszter jelen vannak a hírügynökség székházában. Wojciech Surmacz, a hígyünökség eddigi vezérigazgatója kabinetjébe bement Marek Blonski, a PAP dolgozói tanácsának elnöke, azt állítva, hogy miniszteri döntés alapján ő az új igazgató - számoltak be.

Blonski jogi alap nélkül cselekszik - idézi a PAP Glinskit. A volt miniszter fehérorosz állapotokhoz hasonlította a történteket. "Ez államcsínynak tűnik, a lengyel jog nyílt megsértésének" - jelentette ki.

A Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió élő közvetítésében látható, hogy a TVP székhelyét szerda délután rendőrségi kordon zárta körül.

Marek Suski, a PiS képviselője a Radio Wnet független csatornán megerősítette: Mateusz Matyszkowicz, a TVP eddigi vezérigazgatója nem írta alá a leváltásáról szóló iratot. Agnieszka Kaminska, a közszolgálati rádió vezérigazgatója pedig az X felületen határozattan cáfolta, hogy aláírta volna a lemondását.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×