eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Back view of a female teacher teaching large group of elementary students in the classroom.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

Csak 10 százalékos pedagógus-béremeléssel tervez januárra a BM – a nap hírei

Megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával az Európai Unió. Összeségében több mint 10 milliárd euróhoz férhet hozzá Magyarország a hétéves uniós kohéziós alapból – erősítette meg a területfejlesztési miniszter az InfoRádiónak. Az érkező uniós pénzek ellenére is csak 10 százalékos pedagógus-béremeléssel számol januárban a Belügyminisztérium. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával az Európai Unió. Az Európai Tanács a magyar miniszterelnök távolmaradása mellett döntött erről. Orbán Viktor a szavazáskor kiment a teremből, amit a Facebook-on azzal indokolt, hogy a többiek ragaszkodtak a döntéshez, ő pedig lehetővé tette, hogy "menjenek a maguk útján". Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en azt írta, hogy az uikrán és moldovai csatlakozási tárgyalások mellett Grúziát tagjelöltté nyilvánítja és az EU tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, amint “eléri a tagsági kritériumoknak való megfelelés szükséges szintjét”.

Összeségében több mint 10 milliárd euróhoz, vagyis csaknem 4 ezer milliárd forinthoz férhet hozzá Magyarország a hétéves uniós kohéziós alapból - erősítette meg a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor az InfoRádiónak elmondta: a kohéziós összegekről továbbra is tartanak a tárgyalások az Európai Bizottsággal. Emellett azt reméli, hogy az Erasmus program ügyében is sikerül áttörést elérni.

A Magyarország számára felszabadított 10 milliárd euró uniós támogatás ellenére is csak 10 százalékos pedagógus-béremeléssel számol januárban a Belügyminisztérium. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt ígérte: amint megérkeznek az uniós pénzek, 700 ezer forintra emelik a pedagógusok bérét. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: nem számítanak év elején nagyobb béremelésre, de ebben az esetben sztrájkot hirdetnek.

Közzétették az új, egységes közületi vízdíjakat, a változás a lakossági fogyasztókat ugyanakkor nem érinti. Nettó 576 forint lesz köbméterenként a ivóvíz díja, illetve nettó 881 forint lesz a szennyvízelvezetés díja. Az egységes tarifákról szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Módosította a rendszerhasználati díjak alkalmazásáról szóló rendeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Ez lehetőséget ad arra, hogy az újonnan létesülő villamosenergia-tárolók átmeneti díjkedvezményben részesüljenek. A változás a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjakat nem érinti.

Egyetlen lakossági ügyfelénél sem kapcsolja ki az áramot és a földgázt az ünnepi időszakban az MVM. A 3 hétig tartó moratórium nemcsak a védett ügyfeleket érinti, hanem azokat a lakosokat is, akiknek 60 napon túli számlatartozása van. Az intézkedés az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel egyetemes szolgáltatási szerződésben álló, lakossági ügyfelekre terjed ki.

Korábban érkeznek a januárban esedékes családtámogatási ellátások – jelentette be a területért felelős államtitkár. Hornung Ágnes Facebook-oldalán azt írta: a decemberi családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátás, és a gyermeknevelési támogatás az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően december 21-én érkezik a bankszámlákra.

Továbbra is marad a diákhitel kamatstop – erősítette meg a Diákhitel Központ. A Kormány döntése értelmében a szabadfelhasználású Diákhitel1 kamata 2024 első felében is 7,99 százalék marad. Emellett továbbra is kamatmentesen igényelhető az önköltségre fordítható Diákhitel2 és a szak- és felnőttképzésben igénybe vehető Képzési Hitel is.

Átlagosan 13,5 százalékos béremelésre számíthatnak a fővárosi önkormányzat és társaságok dolgozói jövőre, Budapest költségvetése biztosítja ennek fedezetét – közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely a közösségi oldalán azt írta, hogy az átlagos mértéket a fővárosi önkormányzat és 16 szakszervezet bérpolitikai megállapodása rögzítette, most pedig soron kívüli tárgyalások kezdődnek az emelés pontos mértékéről.

Két év után újabb gyógyszereket finanszíroz a társadalombiztosítás. Ezek listája már megjelent a Magyar Közlönyben. A Gyógyszer-befogadási Bizottság javaslata 38 terápiás területet érint, és összesen 52 készítményt tartalmaz. Ezek között onkológiai, a Parkinson-kór illetve a Wilson-kór kezelésére alkalmas készítmények is szerepelnek.

Január 1-től az M0-s teljes szakaszán fizetni kell az autóút használatáért. Két olyan megyében is lesz fizetős út, ahol eddig nem volt: Békésben az M44-es, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az M4-es és az M44-es. Így már csak Nógrád vármegyének nem lesz díjköteles útszakasza.

Gáspár Máté lesz az Örkény István Színház ügyvezetője Mácsai Pál mandátumának lejárta után. A fővárosi közgyűlés döntése értelmében az új vezető megbizatása 2025. március 1-től 2030. február 28-ig tart. A színház közleménye szerint Gáspár Máté vezetői pályázata az elmúlt két évtized eredményeit megőrizve megújító, XXI. századi városi színház modelljének kidolgozására tett javaslatot.

Részlegessé változtatták a szlovák–ukrán határon hétfőn megújított kamionosblokádjukat a szlovák fuvarozók. Az enyhítés a gyakorlatban annyit jelent, hogy a fuvarozók óránként két – az ukrán oldalról érkező – kamion áthaladását teszik lehetővé.

Oroszország szuverenitásának megerősítését nevezte meg fő feladatának évértékelő sajtóértekezletén orosz elnök. Vlagyimir Putyin azt is közölte: akkor lesz béke Ukrajnában, amikor Oroszország elérte céljait a hadműveletben, ezek pedig változatlanok.

Lengyelországban a jogállamiság visszaállításáért felelős tárcaközi csoport létrehozását rendelte el Donald Tusk kormányfő. Adam Bodnar igazságügyi miniszter elmondta: az ő részvételével a külügyminisztérium és más tárcák képviselőiből is összeállítandó csoport feladata az európai uniós szervezetek ajánlásaira, valamint az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága döntéseire vonatkozó lengyel álláspont összehangolása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×