eur:
389.1
usd:
361.99
bux:
67994.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelenti az Ukrajnával kapcsolatos döntést az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának első napján, 2023. december 14-én. Az Európai Tanács úgy döntött, az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. A döntést az EU 26 tagországa támogatta, Magyarország nem vett részt a szavazáson.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Megkezdi az EU a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával

Az Európai Tanács döntését Charles Michel jelentette be.

Az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökének közlése azt jelenti, hogy Orbán Viktor nem élt a vétó lehetőségével.

Charles Michel az Ukrajnával és Moldovával való tárgyalások megkezdésének engedélyezése mellett azt is bejelentette, hogy az Európai Tanács megadja a tagjelölti státuszt Grúziának, Bosznia-Hercegovinának pedig akkor, ha eléri a tagsághoz szükséges kritériumok teljesítésének szükséges szintjét. Az Európai Bizottságnak márciusig kell jelentést készítenie arról, hogy miként értékeli Bosznia-Hercegovina kritériumoknak való megfelelését.

Az ET-elnök végül megjegyezte, mindezt a remény egyértelmű jelének tartja az érintett országok népe és az egész kontinens számára.

Charles Michel az Európai Tanács épületében később rövid nyilatkozatot adott uniós újságíróknak, amiben a tanácsi elnök történelmi pillanatnak nevezte a döntés – ami szavai szerint – az Európai Unió hitelességét és erejét mutatja.

„A döntés megszületett, megkezdjük a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával” – fogalmazott. Hangsúlyozta továbbá, a döntés rendkívül erős politikai üzenetet hordoz az unió támogatásáról, és megmutatja az ukrajnaiaknak, hogy az Európai Unió az oldalukon áll.

A tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke továbbá közölte, a csúcsértekezlet most a hosszútávú uniós költségvetés felülvizsgálatának vitájával folytatódik, aminek hangsúlyos pontja lesz az Ukrajnának négyéves időtartamra szánt 50 milliárd eurós támogatás. Michel reményét fejezte ki, hogy a tagállamok egyhangúlag támogatják majd az Ukrajna pénzügyi támogatásáról szóló döntést.

A tagállami vezetők később Ukrajna és a bővítés témakörében

zárónyilatkozatot adtak ki, amiben hangsúlyozták: a bővítés geostratégiai befektetés a békébe, a biztonságba, a stabilitásba és a jólétbe.

Motorja az európai állampolgárok gazdasági és társadalmi feltételei javításának, az országok közötti egyenlőtlenségek csökkentésének, és elő kell mozdítania az unió alapját képező értékeket.

Leszögezték: az unóba igyekvő partnereknek fokozniuk kell reformtörekvéseiket, különösen a jogállamiság területén, összhangban a csatlakozási folyamat érdemeken alapuló természetével és az EU segítségével.

A Nyugat-Balkán uniós perspektívájával kapcsolatban azt írták, az Európai Tanács megerősíti elkötelezettségét a régió országainak uniós kilátásai mellett, és a csatlakozási folyamat felgyorsítását sürgeti. Észak-Macedóniával összefüggésben közölték: az Európai Unió készen áll arra, hogy befejezze az országgal folytatott csatlakozási tárgyalások nyitó szakaszát, amint végrehajtja az alkotmánymódosításokra vonatkozó kötelezettségvállalását.

„Az Európai Tanács továbbra is elkötelezett amellett, hogy a bővítési folyamat során visszafordítható és érdemeken alapuló módon előmozdítsa az Európai Unió és a régió közötti fokozatos integrációt” – fogalmaztak.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban az Európai Tanács közölte: ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajnának időben, kiszámítható és fenntartható módon katonai támogatást nyújtson. Kijelentették:

fel kell gyorsítani a rakéták és lőszerek szállítását, és további légvédelmi rendszert kell biztosítani az országnak.

Ukrajna létfontosságú infrastruktúrája elleni folyamatos orosz támadások ismeretében az Európai Unió és tagállamai fokozni fogják a humanitárius segítségnyújtást, valamint az energiaágazat ellenálló képességének biztosítását célzó támogatást – írták.

Kijelentették: Oroszországot és vezetését felelősségre kell vonni a háborúért és a nemzetközi jog szerinti egyéb súlyos bűncselekményekért, valamint a háború által okozott károkért. Az Európai Unió eltökélt szándéka, hogy gyengítse Oroszország háborús képességeit, többek között szankcióinak további megerősítésével, azok teljes és hatékony végrehajtásával, valamint kijátszásuk megakadályozásával - írták.

Az Európai Unió továbbra is támogatja Moldovát és Georgiát azon kihívások kezelésében, amelyekkel Oroszország Ukrajna elleni háborúja következtében szembesülniük kell – tették hozzá.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor nem volt jelent az ülésteremben. Ez úgy lehetséges, hogy egy adott tagállam távolmaradása esetén megbízhatja egy másik állam vezetőjét, hogy szavazzon helyette. A miniszterelnök egy videóban meg is indokolta, hogy miért döntött így: továbbra sem tartja helyesnek a tárgyalások megkezdését. Cikkünk és a videó itt található.

A helyszínen Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója közölte a 26 uniós tagállam egyetértésére tekintettel a tárgyalásokat követően Magyarország döntött úgy, hogy elhagyja az üléstermet és nem vesz részt a szavazáson. Ezzel Magyarország nem akadályozta meg a döntés meghozatalát, de nem is vállalja a felelősséget ezért az elhibázott döntésért - húzta alá.

Innentől kezdve a felelősség a 26 európai uniós tagállamot terheli

– tette hozzá.

A konkrét tárgyalások megkezdéséhez egyhangú döntéshozatalra van szükség, és ez a döntés nem született meg, ez majd a későbbi időkre tolódik – részletezte.

Közölte továbbá: az Európai Tanács határozata elvi döntés, ezt követően még a konkrét tárgyalási csomag összeállításához is egyhangúlag kell hozzájárulni a tagállamoknak, és a következő években a tárgyalási eljárás során legalább 70 alkalommal kell egyhangú döntéshozatal útján támogatni Ukrajna európai uniós csatlakozását.

„Továbbra sem támogatjuk, továbbra sem értünk egyet a tárgyalások megkezdésével, ezért továbbra is fenntartjuk a magyar álláspontot” tette hozzá Orbán Balázs.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott azoknak, akik segítettek idáig eljutni Ukrajnának, illetve gratulált minden ukránnak. Üzenetéről részletesebben itt írtunk.

Moldova miniszterelnöke, Dorin Recean ugyancsak az X-en fejezte ki örömét a világ felé, amiért megkezdődhetnek a tárgyalások az uniós csatlakozásáról.

"Történelmi megállapodás. Történelmi szavazás" - utalt a nagy horderejű döntésre, majd megköszönte Európának az egységet és a szolidaritást.

Irakli Garibasvili, a tagjelöltté váló Grúzia miniszterelnöke az Európai Tanácsnak, Charles Michelnek, az EU vezetőinek mondott köszönetet, valamint Várhelyi Olivér uniós bővítési biztosnak is, amiért elismerte és támogatta a grúz csatlakozási törekvéseket.

"Továbbra is elkötelezettek vagyunk, és alig várjuk, hogy előrehaladjunk az uniós integrációs úton" - írta.

A csúcstalálkozó az uniós költségvetésről szóló egyeztetéssel folytatódik.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×