eur:
389.66
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Forrás: police.hu

A zsebtolvajok már az éttermekben is támadnak – kiadták a figyelmeztetést a rendőrök

A Budapesti Rendőr-főkapitányság civil ruhás és egyenruhás munkatársai idén is jelen lesznek a fővárosi karácsonyi vásárokban, bevásárlóközpontok környékén. A rendőrség azonban a lakosságtól is nagyobb körültekintést kér, az ünnepekre ugyanis a tolvajok is készülnek.

A karácsonyi ünnepek előtt az egyik legjellemzőbb bűncselekménytípus a zseblopás, valamint az egyéb szabálysértési értékre elkövetett lopás – mondta Bukovics Péter rendőr alezredes az InfoRádióban. A BRFK vagyonvédelmi osztályának vezetője felhívta arra a figyelmet, hogy ha valaki nagyobb tömegbe, rendezvényre megy, lehetőség szerint értéktárgyait (pénztárca, bankkártya, telefon) ne hagyja látható helyen, például farzsebben, oldalzsebben, ne tegye könnyű célponttá a tolvajok számára. Azt javasolta,

értékeinket inkább belső zsebben, jól záródó táskában tároljuk.

Azt is hozzátette, ha beülünk valahova, és letesszük a kabátunkat, abban se hagyjunk semmi ellophatót; értéktárgyainkat tartsuk szem előtt vagy táskánkban, tehát könnyen ellenőrizhető helyen.

Hangsúlyozta: a zsebtolvajok nemcsak az utcán, tömegközlekedési eszközön vagy tömegben fordulhatnak elő, hanem akár éttermekben, szórakozóhelyeken is. Mint mondta,

a tolvajok figyelik, mennyire vagyunk óvatlanok, és ezt igyekeznek kihasználni.

Az alezredes azt javasolta, hogy gépjárműben napszemüveget, laptopot, megvásárolt ajándékot, melyeknek nyilván fájna az elvesztése, semmiképp se hagyjunk az utastérben vagy más látható helyen, inkább tegyük be a csomagtartóba, kisebb tárgyakat a kesztyűtartóba. Kiemelte, ne hívjuk fel a tolvajok figyelmét arra, hogy járművünkben értékek vannak.

Az alezredes elmondta, a BRFK mind egyenruhás, mind civil ruhás állománnyal, a zseblopási alosztály munkatársaival biztosítja a rendezvények biztonságát.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásárban a következő napokban díszőrökkel is találkozhatnak a látogatók, akiknek akár kérdéseiket is feltehetik.

Ha valaki bűncselekmény áldozatává válna, nemcsak a vásár területén, hanem bárhol máshol, akár egy plázában vagy bevásárlóközpontban, a szolgálatban lévő rendőröket tudja erről tájékoztatni, illetve hívhatja a 112-es segélyhívót, vagy feljelentést tehet a területileg illetékes rendőr-főkapitányságon.

A police.hu-n további tanácsokat is közzétett a rendőrség a biztonság érdekében:

  • pénztárcánkat, mobiltelefonunkat táskába, belső zsebbe tegyük,
  • vásárláskor ne tegyük pénztárcánkat a pultra, nyilvános helyen lehetőleg ne vegyünk elő pénzt és ne ott számoljuk át,
  • a PIN-kódot ne tartsuk bankkártyánkkal együtt, és ne tartsunk magunknál nagyobb mennyiségű pénzt, lehetőség szerint bankkártyával fizessünk,
  • ne hagyjunk az autóban korábban megvásárolt ajándékot, vagy bármilyen más csomagot jól látható helyen,
  • táskánkat behúzott cipzárral, magunk előtt tartsuk,
  • ha a vásárokban fogyasztunk, táskánkat ne hagyjuk őrizetlenül, lehetőleg akkor is testi őrizetünkben helyezzük el táskánkat.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×