eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat: egyes munkakörökben kötelező lesz, máshol csak opció

Egy törvénymódosítási javaslattal megszüntetné a kormány a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos szerint csak egyes munkakörökben nem lesz kötelező a szűrés, Székely Tamás, a VDSZ elnöke szerint viszont ezzel veszélybe kerül a munkavállalók egészsége, és azonnal vissza kell vonni a javaslatot.

A törvénytervezet nem általános érvényű lenne, csak bizonyos munkakörökben szűnne meg ez a vizsgálat, amelyek nem járnak fizikai és pszichés megterheléssel – mondta az InfoRádióban a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke.

Békássy Szabolcs kiemelte, nem egy generális szabályról van szó, ami egy az egyben megszüntetné a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás szükségességét, hanem a munkavédelemről szóló törvény azért bizonyos eseteket most is, amikor kötelező a munkavállalókat foglalkozás-egészségügyi vizsgálata alá vetni, és ez a törvénytervezet szerint bizonyos meghatározott munkakörökben ez vagy opcionális lehetőség lenne, vagy megmaradna ugyanolyan jogszabályban meghatározott kötelezettség, csak esetleg a szolgáltató változna meg, azaz nem feltétlenül foglalkozás-egészségügyi orvos végezhetné el ezeket a vizsgálatokat.

Az országos kollegiális vezető háziorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy régre visszanyúló szakmai vita zajlik arról, hogy bizonyos bizonyos fizikai és pszichés megterhelést is nélkülöző munkakörökben lehetne lazítani a szabályrendszeren, és szerinte a mostani törvénytervezet ennek a lehetőségét teremti meg.

"Szó sincs arról, hogy a foglalkozás-egészségügyi ellátás generálisan megszűnne, sokkal inkább egy felülvizsgálatról van szó, mely bizonyos munkakörökben egy picit liberálisabban kezelné az orvosi vizsgálatoknak a rendjét"

– hangsúlyozta Békássy Szabolcs, és hozzátette, minden olyan munkakörben, ahol a fizikai és a pszichés megterhelés bármilyen hatást gyakorolhat, ott a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálatokat meg kell tartani. Sőt jelezte, ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzését európai uniós keretszabályok is előírják.

Székely Tamás: azonnal vissza kell vonni a javaslatot

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint ezzel a változtatással a munkavállalók nagy veszélybe kerülnének. Székely Tamás az InfoRádióban azt mondta, szűrések nélkül a dolgozók munkaegészségügyi állapota tovább romlana. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a termelésben és az iparban lévő dolgozók egészségére lehet negatív hatással a munkavégzés, hanem akár az irodai alkalmazottakra is. Kiemeltre azonban, hogy például egy veszélyes vegyi anyagokkal dolgozó munkavállalót folyamatosan szűrni kell, hogy ne szenvedjen tartós egészségkárosodást.

"Ha ezek a vizsgálatok nem történnek meg, akkor a munkaegészségügyi állapota a munkavállalóknak tovább romolhat, és ez katasztrofális egészségügyi helyzetet teremthet az egész országban"

– mondta az elnök, és példaként említette a komáromi akkumulátorgyár esetét, ahol a munkavállalók vérszintjében igen magas volt a nikkeltartalom, és a szakszervezet követelésére kezelték csak a helyzetet. egészségkárosodást is eredményezhetnek.

Ha a dolgozót a munkahelyén bármilyen egészségkárosodás éri, akkor jelen körülmények között a munkáltató felelősségre vonható, de Székely Tamás szerint a tervezett intézkedéssel ez alól kibújhat a munkáltató. "Az előterjesztésben az szerepel, hogy a munkáltató önkéntesen végezhet ilyen egészségügyi vizsgálatokat. Na de melyik munkáltató fogja azt vállalni, tudván azt, hogy a munkavállalók munkakörnyezete egészségre ártalmas. Azonnal vissza kell vonni ezt a javaslatot" – közölte a VDSZ elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×