eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) alakuló ülésén a Főpolgármesteri Hivatalban 2020. február 11-én. A háromoldalú érdekegyeztető fórumban öt szakszervezeti és öt munkáltatói szövetség, valamint a fővárosi önkormányzat képviselői foglalnak helyet.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Spórolt a főváros, de nem eleget, dupla pénzt fizetnek az energiáért

Jelentősen csökkent Budapest energiafogyasztása az elmúlt évben, de az elszálló gáz- és olajárak miatt így is duplájára nőtt a kiadása a fővárosnak. Ezt Kiss Ambrus, általános főpolgármester-helyettes közölte, aki arról is beszélt, hogy a főváros átvállalja a MET-Oltalom hajléktalanellátásért felelős munkatársainak fizetését.

Egy éve indította el a főváros a "Budapest-modellt", amelynek célja az energiamegtakarítás volt, miután az orosz-ukrán háború hatására rekordszintre emelkedett a gáz és az olaj világpiaci ára.

Az elmúlt év tapasztalatairól Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes nyilatkozott az InfoRádiónak.

"A három legnagyobb fogyasztónkat ha megnézzük,

  1. a közvilágítást,
  2. a közösségi közlekedést biztosító BKV-t, illetve
  3. a vízműveket,

akkor az ő esetükben összesen a távhő esetében 28 százalékkal csökkent a felhasznált energiamennyiség mértéke:

  • a gáz esetében 46 százalékkal,
  • a villany esetében 5 százalékkal.

Ennek ellére azért brutálisan növekedtek a kiadásaink, ugyanennél a három cégnél 2021 utolsó negyedévi és a 2022 harmadik negyedévig terjedő időszakban összesen 18 milliárd forint volt a költség, ezzel szemben az elmúlt egy évben pedig 37 milliárd forint. De nagyobb lett volna ez a kiadás, ha nincsen ez a megtakarítási program, és ha nem napi tenderen vesszük az áramot."

Az ősszel befolyt helyi iparűzésiadó-bevételeknek köszönhetően jelenleg 17 milliárd forint van a főváros számláján, de ez elsősorban a szolidaritási hozzájárulás beszedése kapcsán megítélt jogvédelemből következik, amely egyébként havi 4 milliárd forinttal csökkentené a főváros költségvetését.

MET-Oltalom

A Fővárosi Közgyűlés jövő héten dönt a MET-Oltalom által működtetett budapesti hajléktalanellátó rendszertámogatásáról.

"Ha a MET és az Oltalom által fenntartott éjszakai szállások, átmeneti szállók, családok átmeneti otthona, női szálló és egészségügyi intézmények bezárásra kerülnének, mert nincsen elegendő munkaerő, aki ezt a feladatot ellássa, ez komoly érvágás lenne nem csak az ott élőknek, az egész hajléktalanellátó rendszernek, ezért be kell avatkozni átmeneti jelleggel. A főváros azt mondja, hogy amíg a MET és a magyar kormány között nem rendeződik a vita a pénzügyi elszámolásról, addig a Fővárosi Önkormányzat átveszi azokat a dolgozókat, akik ezt szociális területen ezeken a helyeken dolgoznak, és mi fizetjük a bért és a járulékot utánuk, ez által akkor rendezett lesz a helyzetük, és jövedelemhez jutnak" - mondta Kiss Ambrus.

Ez a támogatás körülbelül 70 embert érint, az ő bérköltségük a járulékokkal együtt havi szinten több 10 millió forint kiadást jelent a Fővárosi Önkormányzatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×