eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nagy István agrárminiszter beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2023. október 20-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagy István: '56 a nemzet minden mást felülíró közös akarata volt

A szabadság az egyik legfontosabb értékünk, mert ha ez elvész, akkor elvész a nemzeti függetlenségünk és mi magunk is elveszünk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, október 23-a alkalmából megtartott kitüntetési átadási rendezvényen, pénteken, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján a hősök előtt hajtunk fejet, azok előtt a fiatalok és idősebbek, fővárosiak és vidékiek, hivatali dolgozók, gyári munkások, egyetemisták vagy parasztgazdák előtt, akik valójában nem akartak hősök lenni, egyszerűen csak szabadságra vágytak és saját maguk akarták irányítani életüket – olvasható a tárca közleményében.

Kifejtette, mi magyarok ezer éve nem akarunk mást, mint félelem nélkül, szabadon élni, dolgozni és gyermeket nevelni egy olyan országban, amelyet saját természetünkhöz és saját törvényeinkhez igazítunk. Ahol nem mások mondják meg, mi a divatos eszme, mi a jó vagy mi a rossz. Ahol a saját nemzeti érdekeinket tarjuk szem előtt, kiállunk értékeink, hagyományaink mellett és ezért nem feddnek, büntetnek meg minket – tette hozzá. Emlékeztetett,

1956 egyik legnagyobb csodája és legfontosabb öröksége, hogy az minden magyar ember forradalma és szabadságharca volt, egy nemzet minden mást felülíró közös akarata.

A miniszter kitért arra is, a nemzeti ünnep méltó alkalom arra, hogy köszöntsük azokat, akik eredményeikkel, teljesítményükkel a magyarságot szolgálják, akik ugyanúgy, mint '56 októberének hősei nem az egyéni érdeket, hanem a közösség előrébb jutását tartják szem előtt, ez vezérli munkájukat, cselekedeteiket.

A tárcavezető hangsúlyozta, elismeréssel tartozunk az agráriumban, vagy az agráriumért dolgozóknak is, akik tevékenységükkel magasabb célokat kitűzve kitűnő érdemeket szereztek maguknak és közösségüknek. Ilyenkor két szó jut eszünkbe az egyik a köszöneté a másik a gratulációé. Köszönet azért az erőfeszítésért, amit a magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozók letettek az asztalra, gratuláció pedig azért a teljesítményért, amit elértek, ők mind példaképek számunkra – emelte ki Nagy István.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×