eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Izraeli önjáró löveg a Gázai övezetet lövi a határ térségéből, Dél-Izraelből 2023. október 15-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol több mint 1300 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 2300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Ohad Zwigenberg

Az izraeli hadsereg likvidálta a múlt szombati terrortámadások egyik vezetőjét - a nap hírei

Egy hét alatt egymillió ember hagyta el otthonát a gázai övezet északi részén - közölte az ENSZ. Kínában tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök.

Az izraeli hadsereg likvidálta a múlt szombati terrortámadások egyik vezetőjét - jelentette be az izraeli légierő. A terrorista a Hamász szárazföldi katonai kommandójának egyik parancsnoka volt. Az izraeli hadsereg közleménye szerint megölték a Hamász és az Iszlám Dzsihád több más tagját is a szombat éjjeli légicsapásokban. Közben Irán az ENSZ-en keresztül azt üzente Izraelnek: a háború folytatása, különösen egy szárazföldi offenzíva nem maradna válasz nélkül a részükről. A kínai külügyminiszter úgy vélte: Izrael Gázai övezetben végrehajtott műveletei túlmennek az önvédelmen és Izraelnek fel kell hagynia a gázaiak kollektív büntetésével. Az egyiptomi államfő hivatala hangsúlyozta, hogy az elnök ellenez minden olyan tervet, amely a palesztinok áttelepítéséről szól más országok terhére. Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig hétfőn megint Izraelbe utazik, hogy találkozzon Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel.

Izrael négy kilométer szélességben ütközőzónát hoz létre a libanoni határnál, miután egy libanoni lövedék megölt egy izraeli civilt. A páncéltörő rakétával végrehajtott támadásában Stúla nevű izraeli faluban megsebesült négy építőmunkás. Az izraeli hadsereg bejelentette az ország északi sávjának elszigetelését. Erre a területre tilos belépni civileknek, és az ott élők kötelesek óvóhelyeken tartózkodni légvédelmi riadó esetén. Közben az izraeli hatóságok részlegesen újraindították a Gázai övezet déli részének vízellátását.

Az izraeli kitelepítési felszólítást követően tömegesen indultak meg a gázaiak dél felé, egy hét alatt mintegy egymillió ember hagyta el otthonát a térségben - közölte az ENSZ. A szervezet palesztinokat segélyező missziójának kommunikációs vezetője szerint ez a szám várhatóan tovább fog emelkedni, mert az emberek jelenleg is menekülnek otthonaikból. Közben a Gázában meghaltak száma 2450-re, míg a sérülteké 9200-ra növekedett a palesztin egészségügyi minisztérium szerint.

Izraelnek joga van arra, hogy a humanitárius és nemzetközi joggal összhangban megvédje magát az erőszakos támadásokkal szemben - jelentették ki az Európai Tanács tagjai. A közel-keleti helyzettel kapcsolatban kialakított álláspontjukban az EU-tagországok vezetői a lehető leghatározottabban elítélik a Hamász iszlamista terrorszervezetet és Izrael-szerte végrehajtott támadásait. Hangsúlyozzák ugyanakkor annak fontosságát is, hogy a nemzetközi humanitárius joggal összhangban mindenkor biztosítani kell a civilek biztonságát. A tagállami vezetők felszólították a Hamászt, hogy minden túszt haladéktalanul és feltétel nélkül bocsásson szabadon.

Franciaországban több tucat embert vettek őrizetbe antiszemita bűncselekmények miatt, egy hét alatt - számolt be a francia belügyminisztérium. Kétszáz ember ellen pedig azért indítottak eljárást, mert a Hamász terrorcselekményeit éltette. Franciaországban a legmagasabb terrorkészültség van érvényben, miután pénteken egy gimnáziumban egy iszlamista halálra késelt egy tanárt, két másik embert pedig megsebesített. Az elhunytról több ezren emlékeztek meg Észak-Farnciaországban. A belügyminiszter szerint ez a támadás összefüggésben van a Hamász Izrael elleni támadásával.

Kínában tárgyal Orbán Viktor. A miniszterelnök Pekingben részt vesz az Övezet és út fórum harmadik csúcstalálkozóján, valamint tárgyal Kína vezetőivel. A kormányfő kétoldalú tárgyalásokat is folytat; elsőként Li Csiang miniszterelnökkel majd Hszi Csin-ping államfővel.

Felvonta az azerbajdzsáni lobogót Hegyi-Karabah központjában az azeri elnök - jelentette az elnöki iroda. Ilham Aliyev úgy vélte: sikerült beteljesíteni az azeri nép több évtizedes álmát és történelmi eseménynek nevezte a terület visszafoglalását.

Bezárultak az urnák a lengyelországi parlamenti választásokon, melyekben a parlament alsóházának, a szejmnek 460 képviselőjét, valamint a felsőház, a szenátus 100 tagját választják meg. A voksolással egy időben népszavazást is rendeztek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről. A szavazásra jogosultak 57,5 százaléka járult az urnákhoz vasárnap 17 óráig, ez közel 12 százalékkal több, mint az előző parlamenti választásokon eddig az időpontig. Rekordmagas részvétel várható külföldön is, ahol több mint 600 ezer szavazó regisztrált.

A Párbeszéd zöldminimum-programjának támogatását kérte a velük szövetségben induló önkormányzati jelöltektől a főpolgármester. Karácsony Gergely azt mondta: lehet, hogy ez lesz az utolsó önkormányzati ciklus, amikor érdemben tudnak fellépi a klímaváltozás ellen és megőrizni a városok életminőségét. Kitért arra: a helyi önkormányzatok rengeteget tehetnek a zöldfordulatért köztük a közösségi közlekedés fejlesztésével.

Komplex épületenergetikai program indítását javasolja a fűtési szezon kezdetén az LMP. Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője közölte: az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a programról, amelyben a központi költségvetésből és európai uniós forrásokból évi 600 milliárd forintból, százezer lakást lehetne szigetelni.

Elhunyt Éri Péter Kossuth és Liszt Ferenc-díjas zenész, népzenész, a Muzsikás együttes tagja – tudatta Facebook-oldalán az Óbudai Népzenei Iskola. Éri Péter 1975-től a Sebő együttes nagybőgőse volt. A Muzsikás együttesben brácsán, kontrán, különböző furulyákon és mandolinon zenélt, énekelt. A Magyar Rádió rendszeres népzenei műsorának szerkesztője és készítője volt. Éri Péter idén a népművészet területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Martin György-díjat kapott, 70 éves volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×