eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Bed in hallway. The concept of working stressful environment
Nyitókép: sudok1/Getty Images

Rekordszinten a kórházi adósság, hatvanmilliárdot követelnek azonnal a beszállítók

Idén szeptemberben meghaladta a kórházak adóssága a százmilliárd forintot, ez nagyjából a duplája a tavaly őszi adatoknak. A magyarországi orvostechnikai szektor azonnali állami beavatkozást sürget, az Országos Kórházi Főigazgatóság is elismeri: a helyzet súlyos.

Rekordmértékűnek nevezték a lejárt kórházi adósságállományt az egészségügyi szektor orvostechnikai beszállítói szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon, hozzátéve, hogy a szeptemberi, a 100 milliárd forintot is elérő kintlévőségük már a cégek fennmaradását, működését veszélyezteti.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára elmondta: a kórházi adósságok rendezése évről évre probléma, azonban idén sokkal nagyobb a baj. "Most ott tartunk, hogy az idei év adósságnövekedése az előző éveknek legalább a duplája lesz, ha nem történik semmi.

Egészen elképesztő nem fizetési hullám söpör végig az intézményrendszeren"

– mondta az InfoRádióban a főtitkár. Hozzátette, már januárban 14 milliárd volt a lejárt adósság, akkor felhívták a figyelmet arra, hogy különösen az energiaárak, a rezsi növekedése rendkívüli mértékben meg fogja idén terhelni a kórházakat. Az év eleje óta folyamatos tárgyalásban állnak a kormányzattal, és tudják, hogy szűkösek a költségvetési források, ezekért pedig elég sokan állnak versenyben.

Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója hozzátette: még súlyosabbá teszi az egyes vállalkozások helyzetét a "banki környezet", mert nagyságrendileg 20 százalékos banki finanszírozási költségekkel kell számolniuk a cégeknek.

Tóth Zsolt, a MediKlaszter főtitkára kiemelte, az állami intézményektől nem fogadható el a késedelmes fizetési gyakorlat, hiszen a beszállítók is időben befizették a rájuk vonatkozó összes kötelezettséget. A vállalkozások eladósodottak, nincs forrás, nincs kapacitás, nincs új fejlesztés, ez utóbbi nélkül pedig versenyhátrányba kerülnek a többi céggel szemben – emelte ki.

Az egészségügyi ellátórendszer eszközigényét biztosító beszállító partnerek lejárt kintlevőségeinek mértéke szükségessé teszi a felek korábbiaknál is szorosabb együttműködését és a folyamatos egyeztetést – áll az Országos Kórházi Főigazgatóság közleményében. Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületével a felhalmozódott kintlévőségek rendezésének lehetőségeiről folytatott megbeszélésen Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató jelezte, hogy

a kintlévőségek felhalmozódása nem kizárólag az OKFŐ fenntartása alá eső intézményeket érinti, ugyanakkor nem vitatta a kialakult helyzet súlyosságát.

Kiemelte, hogy a tárgyalófelek közös érdeke, hogy az egészségügyi ellátási lánc ne sérüljön, ezért ezt szem előtt tartva szükséges az őszinte párbeszédre alapozott együttműködés.

Az egészségügyi kormányzat, a kórházi főigazgatóság tökéletesen tisztában van a helyzet súlyosságával, ők látják ennek a lehetséges következményeit. Innentől kezdve az már kormányzaton belüli érdekképviseleti képesség kérdése, hogy ezzel a problémahalmazzal mikor sikerül átjutni a tényleges döntéshozók ingerküszöbét" – mondta Rásky László, és hozzátette, október végéig legalább 60 milliárd forintos adósságrendezést kell végrehajtani, mert különben januárt már sok cég nem éri meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×