eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Az új mellkasi (SEF) direkt digitális felvételi állomáson vizsgálnak egy beteget a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatkórház Megyei-Városi Tüdőgondozó Intézetében Nyíregyházán 2023. március 10-én. A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program A TBC nem ismer határokat című projektjében a szabolcsi kórházcsoport tüdőgondozója és a munkácsi regionális gyermekkórház kapott új röntgenberendezéseket, amelyek a tbc betegség megelőzésében és a megfelelő korai kezelésben jelentenek segítséget. Ezzel befejeződött a 940 ezer euró költségvetésű, uniós és hazai finanszírozású nemzetközi program.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Riasztó népbetegség ütötte fel a fejét egy ceglédi gyárban

Már négy tbc-s beteget azonosítottak az Infineon Technologies ceglédi üzemében.

A Telex számolt be elsőként az esetről. Azt írta nekik az érintett üzem: "Megerősítjük, hogy egy ceglédi kollégánk szeptember végén tuberkulózist kapott, és további három esetet azonosítottunk, több mint 150 kollégánk orvosi vizsgálata során, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött személlyel”.

A cég szerint munkavállalóik túlnyomó többsége be van oltva tuberkulózis ellen.

A tbc leggyakrabban a tüdőt károsítja, de súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy a tbc-baktérium elárasztja az egész szervezetet – az agyvelőt, a veséket, a tüdőt és a csontvelőt – és súlyos kórképhez, gyakran halálhoz vezet.

A lap emlékeztet még arra hogy az ANTSZ adatai szerint Magyarországon 1953-ban közel ötezer tuberkulózisos megbetegedést észleletek, de 1954 óta már minden újszülöttet oltanak tbc ellen. Ennek következtében csökkent az esetszám, 2022-ben 441 új tbc-s beteget regisztráltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×