eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: pixabay.com

Egyre csökken az ingatlan-adásvételi szerződések száma – Mutatjuk az okokat! (x)

Nem ez a leginkább ideális időszak ahhoz, hogy lakáscélú hitellel teremtsünk otthont.

A gazdasági és az inflációs környezet nagymértékben befolyásolja a lakosság életszínvonalát és a megtakarításokkal való kapcsolatát. E tekintetben nem túl fényes a helyzet hazánkban. A bérek reálértéke egyértelmű csökkenést mutat, és ez a jövőben sem várható másként. Az inflációs adatok ugyan némi enyhülést tükröznek, de a kormány által az év végére tervezett egy számjegyű inflációra a szakértők nem sok esélyt látnak.

Lakhatás és megélhetés – zéró megtakarítás?

Sokakat váratlanul ért a csok szabályozásával kapcsolatban bejelentett változások, de valószínűleg azok is számíthatnak még meglepetésekre, akik jelenleg a kamatstop hatálya alá tartoznak. Az infláció letörésére tett jegybanki intézkedések a hitelkamatok emelkedését hozták magukkal, ez utóbbiak pedig a hitelfelvételi kedvet nagymértékben befolyásolják. Aki már szinte nem tudja hova tenni a pénzét, az ingatlant vásárol. Tény viszont, hogy nem ez a leginkább ideális időszak ahhoz, hogy lakáscélú hitellel teremtsünk otthont – írja az alberletbudapest.hu.

Mi marad azoknak, akik családi segítség és a megfelelő anyagiak hiányában szeretnének mégis a kínálati oldalon nézelődni? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakhatás megoldása gyakran albérlettel lehetséges, az érintettek reményei szerint minél kevesebb ideig. A fővárosban 250 ezer forintnál induló albérleti díjak mellett nem sok marad megtakarításra. Míg a hallgatók bérlőtársakkal oldják meg a minél kisebb fizetendő összeget, addig a családosok, egyedülállók vagy fiatal párok számára ez nem opció.

A korrekt szerződéses kapcsolat az albérleteknél is fontos!

A Professional Premium Property Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy még mindig nagyon sokan akarnak lakást, szobát kiadni a megfelelő jogi háttér hiányában. A számlaképes albérlet esetében érvényesíthető a lakhatási támogatás, már csak ezért is megéri a korrekt szerződéskötésre odafigyelni. Persze előnyei nem merülnek ki ennyiben, hiszen a jogok és kötelezettségek megfelelő tartalmi és formai követelményeknek megfelelő rögzítése számos problémás helyzetet kiküszöbölhet. Az ingatlanközvetítő cégeknél vagy például a közjegyző előtt kötött szerződések esetében biztos, hogy nem fognak távozásra kérni egy hetes határidővel, és a meghibásodott berendezések javítása is szakember által, mihamarabb megtörténik. A szerződésszerű teljesítést egyre többen tartják döntőnek az albérlet kiválasztásakor.

Nem ritka, hogy a tanévkezdés felhajtja az árakat, hiszen ilyenkor mind a fővárosban, mind az egyetemi városokban jelentősen megnő az érdeklődés az albérletek iránt. A kiadó szobák, a fürdős lakrészek nagy népszerűségnek örvendenek a diákok körében. A tavaly gyakran elkért háromhavi kaució azonban már kevésbé jellemző, akkoriban főként az energiaárak emelkedése és az általa jelentett pánik miatt döntött sok tulajdonos saját maga bebiztosítása mellett.

Kiszámíthatóság gazdasági környezet? Számíts inkább magadra!

Az élelmiszerárak nagymértékű emelkedése, az infláció és a szinte egyik napról a másikra változó jogi háttér igencsak megkérdőjelezi a kiszámítható gazdasági környezetet. A mai kor embere sokszorosan meggondolja, hogy mire költ. A megtakarítások felélése sem megy ritkaságszámba, s ilyenkor a plusz anyagi teher vállalásával járó hitelfelvétel sem tűnik túlságosan vonzó opciónak. Az ingatlanpiaci lufi egyelőre nem pukkant ki, és a kisvárosok, települések jelentős energetikai korszerűsítésre szoruló ingatlanjain kívül alig találni olyan lehetőséget az ingatlanpiacon, ami kifizetődő lenne jelenleg.

(x)

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×