eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Donald Trump volt amerikai elnök látogatást tesz a nevét viselő golfklubban a skóciai Turnberryben 2023. május 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Steve Welsh

A jövő héten kell megjelennie a bíróságon a volt amerikai elnöknek

Donald Trumpot és vádlott-társait jövő szerdára idézték be a bíróságra a Georgia állambeli Atlantában, hogy ismertessék vele a vádiratot.

A hivatalos iratokból kiderül, hogy Donald Trumpnak a kora délelőtti órákban kell megjelennie a bíró előtt, majd negyedórás időközönként a vele együtt megvádolt korábbi munkatársainak. A vádirat ismertetése egészen a délutáni órákig tart majd.

Múlt héten mind a 19 vádlott jelentkezett a Fulton megyei börtönben, ahol bűnügyi nyilvántartásba vették őket.

A volt elnököt és társait azzal vádolja Georgia állam Fulton megyéjének kerületi ügyésze, hogy bűnszervezetben próbálták megváltoztatni a 2020-as elnökválasztás eredményét az államban, amikor a többi között az eredmények többszöri felülvizsgálatát próbálták elérni csalások megalapozott gyanújára hivatkozva.

A 2020-as elnökválasztással kapcsolatos szövetségi büntetőügyben szintén hétfőn jelölte ki az illetékes washingtoni bíró az első tárgyalási napot 2024. március 4-re.

Tanya Chutkan bíró ezzel elutasította Donald Trump védőinek kérését, hogy az első tárgyalást a 2024-es elnökválasztás után tartsák meg. A bíró ugyanakkor két hónappal az ügyész által javasolt januári időpont utánra tűzte ki az első tárgyalás időpontját.

A szövetségi vádak szerint a 2020-as elnökválasztás után az akkor hivatalban lévő elnök próbálta akadályozni a hatalomátadást utódjának. A bíró által kijelölt március 4-i időpont egybeesik a 2024-es elnökválasztás előtti republikánus előválasztások legaktívabb időszakával, nem sokkal előzi meg az úgynevezett Szuper Keddet, amikor több mint 10 szövetségi államban döntenek elnökjelöltjükről a republikánus választók.

Donald Trump ellen összesen 4 bűnvádi eljárás indult április és augusztus között, kettő szövetségi szinten, kettő pedig egy-egy államban. A volt elnök az eljárásokat politikai indíttatásúnak tartja, amelyeket demokrata párti ügyészek kezdeményeztek annak érdekében, hogy megakadályozzák indulását a 2024-es elnökválasztáson.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×