eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Veszélyben a fővárosi kutyák, a mérgezőket az ötéves börtön sem zavarja

Az utóbbi időben megszaporodtak a fővárosban a szándékos állatmérgezések. Az állatvédelmi törvény szigorítása sem tartja vissza az elkövetőket, pedig akár öt év letöltendő szabadságvesztést is kaphatnak azok az állatkínzók, akik a parkokban, erdőkben, közterületen próbálják elpusztítani a házi kedvenceket.

Sok olyan esetet tapasztalnak a fővárosi kutyatartók, amikor virslikbe rejtett szögek, csavarok, mérgek hevernek a földön, amelyeket a kutyák könnyen felkapnak anélkül, hogy a gazdájuk észrevenné.

Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztos a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022. január 1-jétől a büntetés egytől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzást méreg alkalmazásával vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva követik el. Fontos tudni, hogy már a bűncselekményre irányuló előkészület is büntetendő.

A kialakult elfogadhatatlan helyzet miatt az ősszel Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos irányításával nagyszabású figyelemfelkeltő állatvédelmi kampány veszi majd kezdetét - írja a Magyar Nemzet.

"Tudunk erről a súlyos problémáról. A közelmúltban Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos azzal keresett meg, hogy szervezzünk meg egy figyelemfelkeltő állatvédelmi kampányt, mert rengeteg jelzést kaptunk errőll. Jelenleg a kampányon dolgozunk, ami szeptemberben kezdődhet" – mondta el a lapnak Dódity Gabriella fővárosi képviselő.

Nagyon sok a fővárosban az állatmérgezés

Az idei év kimagaslik, a közösségi hálón működő fővárosi lakossági csoportok ontják magukból a figyelmeztető posztokat, hogy hol és milyen csalétkeket helyeztek ki a kutyáknak ismeretlenek.

Az egyik legismertebb idei eset még februárban történt, amikor

több olyan gazda is rosszullétet tapasztalt a kutyájánál, akik a Margitszigeten sétáltatták az állataikat.

A kutyáknak szokatlan lett a viselkedésük, remegtek és koordinálatlan lett a mozgásuk.

Az esetekkel kapcsolatban bejelentés, illetve feljelentés nem érkezett, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalból ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást állatkínzás gyanúja miatt. A Metropolnak nyilatkozott az egyik áldozat kutya gazdája, elmondta: kedvencének perceken múlott az élete, a hároméves mudit infúzió segítségével mentették meg az állatorvosok.

További esetek:

  • A Józsefvárosban a Teleki László téren, Mátyás téren és a II. János Pál Pál pápa téren rendszeresen szórnak szét virslikbe elrejtett szögeket. Több futtatóban is találtak szöges virsliket a kerületben.
  • A XVIII. kerületben tepertőbe rejtenek csavarokat, és ezt szórják szét csalétekként a Péterhalmi erdőben. A helyzet annyira súlyos, hogy több tucatszor fordult elő ilyen eset, és csaknem félszáz állat sérült meg emiatt.
  • A Várnegyedben patkányméreg miatt vesztette életét egy kutya egy közkedvelt kutyasétáltató helyen.
  • A Ferencvárosban szintén patkánymérget helyeztek ki a Ferenc térre.
  • A Boráros téri kutyafuttatóban sósavval leöntött húsdarabokat találtak a gazdik, a vegyi anyag hatására több kutya is ellátásra szorult.
  • Kőbányán, a Harmat utcai futtatóban pedig mérgezett csontokat szórt ki egy ismeretlen.
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×