eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Kémiai szúnyogirtás hidegködös eljárással Nagykanizsán 2020. augusztus 13-án éjjel.
Nyitókép: MTI/Varga György

Az esős napok miatt országszerte megint elrendelték a szúnyogirtást

Ezen a héten folytatódik a szúnyogirtás szerte az országban. A legfrissebb helyzetről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője számolt be az InfoRádióban.

A június eleji viharok, felhőszakadások miatt annyira komoly szúnyoginvázió alakult ki, hogy nem volt olyan pontja az országnak, ahol ne lehetett volna nyugodt szívvel elrendelni a gyérítést - mondta el az Mukics Dániel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt is kiemelte, hogy a gyérítés mindig azokra a területekre terjed ki, ahol a legkomolyabb a szúnyogártalom. Ennek megfelelően a héten például 9 vármegye 274 településén ritkítják a vérszívókat.

A katasztrófavédelem szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy a júliusi szárazság, a meleg időjárás, illetve a folyamatos gyérítés hatására hosszú ideig jó volt a helyzet. Azonban a július végi viharok, esőzések miatt nagyon sok helyen alakult ki a szúnyogok fejlődéséhez optimális élőhely. "Ezek olyan kerti kis vizek, amelyekben vígan ki tudnak fejlődni a szúnyogok. Éppen ezért most nagyon fontos mindenkinek odafigyelnie arra, hogy ezeket a kerti kis vizeket felszámoljuk" - hangsúlyozta Mukics Dániel.

A szóvivő arról is beszélt, hogy a hatályos jogszabályok alapján Magyarországon alapvetően az önkormányzatok feladata a szúnyoggyérítés, azonban ahol kiemelkedően rossz a helyzet, ott a katasztrófavédelem központilag végzi el ezt. A szúnyogok irtását biológiai és kémiai eszközökkel és módszerekkel végzik - tette hozzá.

"Rovarbiológus, entomológus szakemberek döntenek arról, hogy a katasztrófa védelem az országban hol végezzen szúnyog gyérítést. A szakértők hétről-hétre figyelik a vizekben fejlődő szúnyoglárvák fejlettségi állapotát, mennyiségét és ez alapján határozzák meg hol vannak a legveszélyeztetettebb területeket - mondta el Mukics Dániel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője ugyanakkor azt tanácsolta, hogyha valaki úgy érzi, a környezetében már elviselhetetlenül sok a szúnyog, akkor azt jelentés az önkormányzatnak, mert a szúnyoggyérítést a helyhatóságok rendelik meg a katasztrófavédelemtől. Persze előbb rovarbiológus szakembereknek is mérésekkel kell igazolniuk, hogy szükség van az adott körzetben a szúnyogok ritkítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×