eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
fotó: police.hu
Nyitókép: police.hu

Életveszélyes eszközöket emeltek ki a Balatonból

A Balatonban rengeteg az olyan illegális horgászkaró, ami nemcsak a fürdőzők számára veszélyes, de komoly kárt tud okozni a hajókban is.

A Keszthely TV arról számolt be, hogy a Balaton gyenesdiási partszakaszán a helyi önkormányzat kezdeményezésére a hatóságok idén is több, mint száz törvénytelenül elhelyezett veszélyes cölöpöt és egyéb műtárgyat emeltek ki a tó vízéből.

„A főszezonban nincs annál fontosabb, mint a vízbiztonság. A fürdőzők és vízi közlekedés biztonsága. Ebben próbáltunk segítséget kérni ismételten a két szervtől. Nagy örömünkre rögtön elfogadták a meghívásunkat. A képviselőtestületünk előtte egy bejárást tartott és ebben a bejárásban megállapítottuk, hogy a tavalyi esztendő közel 300 felszedett karójából legalább 50-60 visszakerült” – mondta Gál Lajos polgármester a karók és cölöpök eltávolításakor.

A szakemberek egy körülbelül 6 kilométeres partszakaszt vizsgáltak át az engedéllyel nem rendelkező horgászkarók után kutatva Vonyarcvashegy és Gyenesdiás között.

Az akció során a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, valamint a gyenesdiási és vonyarcvashegyi önkormányzat szakemberei összesen 150 fából, vasból és egyéb fémből készült veszélyes horgászati, halászati jelölőeszközt távolítottak el a Balatonból.

„Közös megállapodást tudtunk kötni a Vízüggyel, hiszen a mederkezelő a Vízügy, nekik van jogosultságuk a törvény szerint eltávolítani ezeket az élet- és balesetveszélyes karókat. Amelyek egyébként törvénytelenek is, tehát törvénybe ütközőek, a hajózási szabályzat ide vonatkozó szabályai szerint. És ezt a tevékenységet tavaly elkezdtük, idén folytatjuk és remélem ebből egy nagyon szép hagyomány lesz. A munkaterület az 6 km körülbelül a két partszakasz, Vonyarcvashegy és Gyenesdiás között” – fogalmazott Kerekes Péter a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke.

Az illegálisan elhelyezett karókat főként baleset-megelőzési szempontból kell megszüntetnie a hatóságoknak, mivel korábban már tragédia is bekövetkezett amiatt, hogy sokszor a víz alatt nem látszódnak ezek az eszközök. Ráadásul a vízalatti karók nemcsak a fürdőzőkre veszélyesek mert a vitorlásoknak és a kis evezős hajóknak komolyan felsérthetik a hajótestét.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×