eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
fotó: police.hu
Nyitókép: police.hu

Életveszélyes eszközöket emeltek ki a Balatonból

A Balatonban rengeteg az olyan illegális horgászkaró, ami nemcsak a fürdőzők számára veszélyes, de komoly kárt tud okozni a hajókban is.

A Keszthely TV arról számolt be, hogy a Balaton gyenesdiási partszakaszán a helyi önkormányzat kezdeményezésére a hatóságok idén is több, mint száz törvénytelenül elhelyezett veszélyes cölöpöt és egyéb műtárgyat emeltek ki a tó vízéből.

„A főszezonban nincs annál fontosabb, mint a vízbiztonság. A fürdőzők és vízi közlekedés biztonsága. Ebben próbáltunk segítséget kérni ismételten a két szervtől. Nagy örömünkre rögtön elfogadták a meghívásunkat. A képviselőtestületünk előtte egy bejárást tartott és ebben a bejárásban megállapítottuk, hogy a tavalyi esztendő közel 300 felszedett karójából legalább 50-60 visszakerült” – mondta Gál Lajos polgármester a karók és cölöpök eltávolításakor.

A szakemberek egy körülbelül 6 kilométeres partszakaszt vizsgáltak át az engedéllyel nem rendelkező horgászkarók után kutatva Vonyarcvashegy és Gyenesdiás között.

Az akció során a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, valamint a gyenesdiási és vonyarcvashegyi önkormányzat szakemberei összesen 150 fából, vasból és egyéb fémből készült veszélyes horgászati, halászati jelölőeszközt távolítottak el a Balatonból.

„Közös megállapodást tudtunk kötni a Vízüggyel, hiszen a mederkezelő a Vízügy, nekik van jogosultságuk a törvény szerint eltávolítani ezeket az élet- és balesetveszélyes karókat. Amelyek egyébként törvénytelenek is, tehát törvénybe ütközőek, a hajózási szabályzat ide vonatkozó szabályai szerint. És ezt a tevékenységet tavaly elkezdtük, idén folytatjuk és remélem ebből egy nagyon szép hagyomány lesz. A munkaterület az 6 km körülbelül a két partszakasz, Vonyarcvashegy és Gyenesdiás között” – fogalmazott Kerekes Péter a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke.

Az illegálisan elhelyezett karókat főként baleset-megelőzési szempontból kell megszüntetnie a hatóságoknak, mivel korábban már tragédia is bekövetkezett amiatt, hogy sokszor a víz alatt nem látszódnak ezek az eszközök. Ráadásul a vízalatti karók nemcsak a fürdőzőkre veszélyesek mert a vitorlásoknak és a kis evezős hajóknak komolyan felsérthetik a hajótestét.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×