eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
storm over the lake Balaton-Hungary
Nyitókép: Remedios/Getty Images

Balatoni veszélyforrásokat keresnek – Ön is segíthet

A balatoni fürdőzők véleményét keresi a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) ökofiziológiai és környezettoxikológiai kutatócsoportja arra kéri kéri a Balatonban fürdőzőket, hogy segítse egy online kérdőív kitöltésével a munkájukat. Kutatásuk célja, hogy a Balatoni környezeti mintákból kimutassuk a leggyakoribb UV-szűrő vegyületeket, és megértsük ezek koncentrációjának évszakok függvényében történő változását – olvasható a kutatóintézet közösségi oldalán.

Kíváncsiak az UV-szűrő vegyületek reprezentatív vízi modell szervezetekre gyakorolt élettani hatásaira is. A kutatás figyelmet kíván fordítani az UV-szűrő vegyületek használatának környezeti kockázataira, és lehetőséget teremt arra, hogy időben észleljük az ökológiai szempontból potenciálisan káros hatásokat. Ezáltal hozzájárulunk a Balatont érintő potenciális veszélyforrások valós és vélt környezeti hatásainak jobb megértéséhez, ami fontos információ a döntéshozók számára is.

A kérdőív kitöltésével Önök is hozzájárulnak ahhoz, hogy a kutatók jobban megismerjék a fürdőzők strandolási szokásait, és ennek eredményeként mélyebb betekintést nyerjenek az UV-szűrő vegyületek környezetünkre gyakorolt hatásaira.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×