eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gaál József büfés vendégekre vár a balatonfenyvesi szabadstrandon. Az elmúlt hetek rossz időjárása érződik a nyaralóhelyeken is; a megszokottnál lényegesen gyengébb a szezon a Balatonon.
Nyitókép: MTI/Varga György

Lecsaptak a strandbüfék, érdekes dolgokat találtak

Az Agrárminisztérium közleménye szerint a magyar strandbüfék általánosságban megbízhatóak, és megfelelnek az előírt rendelkezéseknek.

Pozitív eredményekkel zárultak az idei évben kibővített nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során elvégzett strandbüfé-ellenőrzések – derül ki az Agrárminisztérium sajtóközleményéből.

A csaknem két hónapig tartó ellenőrzések első két hetében a strandbüféket vizsgálták, ennek során országosan 241 létesítményt ellenőriztek a szakemberek. A büfék nagy része a jogszabályoknak megfelelően üzemel, az ellenőrök ugyanakkor hiányosságokat is találtak, jellemzően a higiénia területén – összegezte a tapasztalatokat Felkai Beáta Olga, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A nyári évszakból adódóan a megújult nyári ellenőrzések során kiemelten koncentrálnak a nagy népszerűségnek örvendő strandbüfékre is, melyeket a továbbiakban is felügyelnek.

A közleményben azt írták: a strandbüfék ellenőrzésének fókuszában az éttermek higiéniai állapotának megfelelősége, az alapanyagok nyomonkövethetősége és kezelése állt. Továbbá kiemelt figyelmet kaptak a hűtést igénylő alapanyagok és a megfelelő hűtési kapacitás is. Az ellenőrök figyelemmel kísérték a vonatkozó szabályozás szerinti, az élelmiszerbiztonságot garantáló és a keresztszennyeződést kizáró szakosított tárolást, valamint az elkülönített alapanyag-feldolgozás feltételei mellett a dolgozók egészségügyi alkalmassági vizsgálatát is.

A szakemberek mikrobiológiai és analitikai laboratóriumi vizsgálatok céljából

mintákat is vettek a strandbüfékben forgalmazott büfétermékekből és fagylaltokból.

Az ellenőrzések során az úgynevezett helyettesítő termékek (imitátumok) használatát és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását is fokozottan figyelték.

Felkai Beáta Olga kifejtette, hibaként általános higiénés hiányosságokat állapítottak meg a szakemberek. Hibának bizonyult a higiénés kézmosáshoz szükséges kellékek hiánya, illetve a helytelen mosogatási technológia is. Emellett a dolgozók nem minden esetben rendelkeztek érvényes egészségügyi dokumentumokkal. A diák-munkavállalók kapcsán pedig jellemző hiányosság volt az elmaradt higiéniai oktatás.

A strandbüfék kis méretéből adódó hibás eljárás:

az alapanyagok, a félkész és késztermékek együttes tárolása is számos esetben problémaként merült fel.

Több létesítményben a hűtőterek hőmérsékletét egyáltalán nem ellenőrizték, vagy nem a valóságnak megfelelően dokumentálták. Az ellenőrzött büfékben az úgynevezett "imitátumok" használata nem haladta meg a 60-40 százalékra tehető országos szintet. Ugyanakkor azokon a helyeken, ahol a tejföl helyett "frissfölt" vagy virsli helyett "rudacskát" használtak, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása elmaradt.

Felkai Beáta Olga pozitív változásként kiemelte: a forgalmazott ételekben előforduló allergénekről való információátadás javuló tendenciát mutat. Továbbá bizakodva hangsúlyozta, hogy a 79 fagylaltból és 19 büféételből vett minták eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálati eredményei optimizmusra adnak okot. Ezek alapján ugyanis élelmiszerbiztonsági határérték túllépést nem állapított meg a Nébih laboratóriuma.

Az ellenőrzések tapasztalatait összegezve a helyettes államtitkár elmondta, a büfék általánosságban megbízhatóak, és a vonatkozó jogszabályokban előírt rendelkezéseknek megfelelnek.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×