eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Zacskós vízzel hűsíti magát egy nő a fővárosi Móricz Zsigmond körtéren 2021. június 24-én. A hőség miatt tasakos vizet osztanak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai a főbb budapesti csomópontokon.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Életbe lépett a hőség miatti vörös kód - a nap hírei

Szeptember 15-ig értesítik a pedagógusokat a munkáltatók arról, hogy milyen változásokra számíthatnak, a státusztörvényben előírt szerződésük szerint. A török uniós csatlakozáshoz kötné a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását a török elnök-

Életbe lépett a hőség miatti vörös kód, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. Fülöp Attila, gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár elmondta: nemcsak a hajléktalan-, hanem a teljes szociális ellátórendszer részt vesz a munkában. Hozzátette: a vörös kód a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl a társadalomnak is figyelmeztetés. Az országos tisztifőorvos által kihirdetett másodfokú hőségriasztás szerda éjfélig tart.

Szeptember 15-ig értesítik a pedagógusokat a munkáltatók arról, hogy január 1-jétől milyen változásokra számíthatnak, a státusztörvényben előírt szerződésük szerint. A köznevelési államtitkár az Origónak a státusztörvény elfogadásáról adott interjúban elmondta: aki nem fogadja el a közalkalmazotti jogviszony helyébe lépő köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt és annak speciális szabályait, annak november végével szűnik meg a jogviszonya, a feladatait október végéig kell ellátnia.

A hazai félvezetőgyártás kiépítésére indul projekt, amelyet a kormány 1 milliárd forinttal támogat. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a több fázisból álló kísérleti projekt szerint a gyártókapacitás már középtávon kiépíthető. Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár a fejlett technológiai piacra való belépéssel jelentősen növelhető a magyar gazdaság versenyképessége és szuverenitása, egyúttal jelentősen csökkenthető az ország nemzetközi kitettsége.

Bemutatták az első, katonai célra fejlesztett magyar drónt a Bakony Harckiképző Központ lőterén. A bemutatón a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a haderőfejlesztés csak a magyar védelmi ipar kiépítésével lehet sikeres. Porkoláb Imre kiemelte: a sugárhajtású drón mérföldkő a honvédség megújulása terén, ráadásul olcsóbb és komolyabb teljesítményű, mint elődei.

Augusztusra 3 százalékos, januárig visszamenőleges nyugdíjemelést sürget a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa, a miniszterelnöknek írt nyílt levélben. Azzal érvelnek, hogy az első 6 hónap nyugdíjas inflációjának átlaga 25,1 százalék volt, így a januári 15 százalékos emelés ellenére a nyugdíjak vásárlóértéke több mint 10 százalékkal csökkent. A szervezet szerint a nyugdíjemelés jelenlegi rendszere láthatóan nem tudja megvédeni a nyugdíjasokat az infláció év közbeni hatásaitól.

Technikai csődbe került az Országos Roma Önkormányzat – írja a testület általános elnökhelyettesére hivatkozva a Népszava. Lakatos Oszkár képviselőtársainak küldött levelében azt írta: az adóhatósági végrehajtási eljárások miatt a helyhatóság nem kapja meg a költségvetési támogatást és a bankszámlán lévő összegre is inkasszó van érvényben. A tartozások még a Farkas Flórián nevével fémjelzett Híd a munka világába programhoz kötődnek.

Hagyományosan mintegy 200 ezer diák dolgozik Magyarországon, de idén jóval kevesebb fiatalt keresnek a vállalkozások. A cégek a magas kiadások miatt inkább kevesebb emberrel dolgoznak, mint tavaly. A Napi.hu összeállítása szerint az órabérek terén jelentős különbségek vannak az ország különböző részein. A legtöbbet a Balatonnál, Budapesten és az Észak-Dunántúlon, míg a legkevesebbet a Dél-Dunántúlon és az Alföldön fizetnek a diákoknak.

A török uniós csatlakozáshoz kötné a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását a török elnök. Recep Tayyip Erdogan török elnök sürgette az Európai Uniót, hogy gyorsítsa fel Törökország régóta elakadt csatlakozási folyamatát, mielőtt a török parlament jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. Törökország még 2005-ben, Erdogan első miniszterelnöksége idején kezdeményezte az uniós csatlakozási tárgyalásokat. A folyamat azonban évek óta függőben van az Ankara és több uniós tagállam közötti feszült kapcsolatok miatt. Közben Olaf Scholz német kancellár elutasította a svéd NATO-tagság és Ankara EU-csatlakozási tárgyalásai felújításának összekapcsolását.

Az ukrán külügyminiszter szerint a NATO leegyszerűsítette Ukrajna csatlakozási folyamatát. Dmitro Kuleba azt mondta, hogy a tárgyalások eredményeként a NATO úgy döntött, hogy nem teszi kötelezővé Kijev számára az úgynevezett csatlakozási akcióterv követését Joe Biden amerikai elnök szerint azonban Ukrajna nem áll készen a NATO-tagságra, és a háborúnak le kell zárulnia, mielőtt a szövetség döntést hozna ebben a kérdésben.

Kilép a politikából és nem indul az újraválasztásért a leköszönő holland miniszterelnök. Mark Rutte közölte: távozik, amint a választások után hivatalba lép az új kormány. Az általa vezetett 4 párti koalíciós kormány a múlt pénteken mondott le, miután menekültügyi kérdésekben nem jutottak egyezségre. Az új választásig, - amelyre vélhetően november közepén kerül sor - az országot ügyvivőként továbbra is Mark Rutte vezeti.

Megkezdődtek a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések a Balaton körül is. Az ellenőrzés fókuszában az éttermek higiéniai állapotának vizsgálata, illetve az alapanyagok nyomonkövethetősége áll. Különös figyelmet fordítanak a hűtést igénylő alapanyagok előírás szerinti tárolására.

Ezen a héten 260 településen, 75 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat. A következő napokban Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Somogy és Vas vármegyében, a főváros Duna menti területein, valamint Komárom, Dunaújváros, Sopron és Szekszárd térségében lesz szúnyog elleni permetezés.

Megkezdődött a műszaki mentés Kétpónál, ahol egy tehervonat több kocsija kisiklott vasárnap. A MÁV úgy számol, hogy leghamarabb a hét második felében indulhat meg a forgalom, de akkor is csak egy vágányon, sebességkorlátozással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×