eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Magyar hadisírgondozás/Facebook

Hősi halott magyar katonák maradványait exhumálták – képek

Százharmincegy, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonát exhumáltak Jászberényben – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatósága a Facebook-oldalán.

A Szent Imre temetőben a katonai parcellában azokat a német és magyar katonákat helyezték végső nyugalomra, akik a szovjet 2. ukrán front Budapest elfoglalását célzó hadműveletei során, 1944. november első felének harcaiban haltak hősi halált, vagy a város elfoglalása után felállított hadifogoly-gyűjtőtáborban hunytak el.

A helyi Városvédő és Szépítő Egyesület fakeresztje mellett hat vas- és fémkereszt, valamint egy sírkő jelölte a veszteségi adatbázisból kimutatható több száz, a helyszínen nyugvó magyar katona sírhelyét.

Az intézet munkatársai április 17. és 28. között végeztek feltárást Jászberényben. A helyszínen 131 magyar és két német katona földi maradványait találták meg hat sorban, összesen 22 tömegsírban.

A feltárás során bebizonyosodott, hogy a parcella első soraiban még a frontvonalakban elesett katonákat temettek el, később főként a kórházban elhunytakat, majd a szovjet Vörös Hadsereg megszállása után a hadifogolytáborban meghalt magyar katonákat és valószínűsíthetően civil foglyokat temettek a tömegsírokba.

A feltárás során az elhunytak személyazonosságát nem lehetett megállapítani az azonossági jegytokok hiánya, valamint az elvétve előforduló felszerelési és személyes tárgyak miatt.

Az exhumált 131 magyar katona földi maradványait Budapestre szállították az esetleges antropológiai jellegű vizsgálatok elvégzése céljából. Az exhumált magyar katonákat Jászberényben, az exhumálás helyén kialakítandó hősi parcellában temetik újra.

A területen korábban a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) már exhumálta a parcellában található német katonákat, akiket a budaörsi Német-Magyar Központi Katonatemetőben helyeztek örök nyugalomra. A most exhumált két német katona földi maradványait később szintén Budaörsön temetik el – olvaható a bejegyzésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×