eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: police.hu

Helikopterről emeltek ki embereket a Balatonból - képek

A rendőrség légirendészei, a KR Bevetést Támogató Osztálya, és a vízirendészei közös vízből mentési gyakorlatot tartottak Zamárdiban, hogy szükség esetén minél szakszerűbben és gyorsabban tudjanak segítséget nyújtani.

A jó idő beköszöntével egyre többen utaznak a Balatonhoz, illetve hazánk természetes vizeihez. Sokan előszeretettel fürdőznek, vagy vízi sportolnak élő vizekben, azonban kevesen tudják, hogy a vízben hűsölésnek szigorú szabályai vannak. Tavakban, folyókban kizárólag az erre kijelölt helyeken szabad fürdőzni, illetve ott, ahol a fürdés nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá. (A szabályokat a cikk végén pontokba szedve közöljük.)

Zamárdiban szerdán egy mentési gyakorlaton a légirendészek - a bevetési osztály munkatársainak segítségével - több elemet is bemutattak, hogy hogyan tudják a bajbajutott embereket kiemelni a vízből. A vízirendészek által biztosított kisgéphajók és azok személyzetének jelenléte szavatolta a gyakorlat biztonságos végrehajtását, illetve segítette a vízben történő mozgást.

A police.hu oldalon megjelent beszámoló szerint a jelenlévők láthatták, hogy az MD500-as helikopterhez rögzített kötélen szállították a mentő személyt a helyszínre, aki a bajbajutottat magához csatolta, majd mindkettőjüket a partra vitték.

Az MD902-es helikopter alkalmas arra, hogy a gép fedélzetéről alpintechnika alkalmazásával kötélen csússzon a mentést végző a kimentendő személyhez, majd a segítségre szorulót magához rögzítve a gép a partra vigye őket. A gyakorlat során mindkét típusú géppel a csúszótalpon történő szállítást is bemutatták.

A KR Bevetést Támogató Osztálya a rendőrég egyik legsokoldalúbb alegysége. A 2010. novemberi megalakulásuk célja az volt, hogy a Készenléti Rendőrség rendelkezzen egy olyan, azonnal bevethető, univerzális szervezeti elemmel, amely a mindinkább bővülő feladatok támogatásában, kiemelten speciális rendőri felkészültséget igénylő esetekben – elsősorban taktikai vonalon – nyújthat segítséget. A szerteágazó feladatrendszerük mellett ellátják a rendőrség vízből mentési feladatait és segítséget nyújtanak speciális mentésekben. A vízből mentési gyakorlatot az egység erre kijelölt és végzettséggel rendelkező állománya hajtotta végre, ők az „Alpin-csoport” tagjai.

Balatoni vízi szabályok:

  • Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac ill. más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
  • Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas, felnőtt személyekből álló figyelő és mentő őrséget kell biztosítania.
  • Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, de ebben az esetben is csak a mély víz kezdetét jelző határig.
  • A viharjelzéseket sosem szabad figyelmen kívül hagyni! Az első fokú viharjelzésnél percenként 45-ször villan fel a sárga fényjelzés, ekkor a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürdeni és bármilyen vízi sporteszközt használni! Másodfokú viharjelzésnél már 90-szer villan fel a fényjelzés, azonban ilyenkor már egyáltalán nem lehet a vízben fürdőzni!
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×