eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
fotó: bkk
Nyitókép: bkk

"Az elmúlt évtizedek legjelentősebb budapesti járműcsereprogramja" - a nap hírei

Már dolgozik a fixáras áramszerződések felülvizsgálatának részletein a kormány – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter. Az elmúlt évtizedek legjelentősebb járműcsereprogramját hajtja végre a Budapest – a főpolgármester szerint. Szlovákiában nem kapott bizalmat a parlamenttől az államfő által jelölt, Ódor Lajos vezette szakértői kormány. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Már dolgozik a fixáras áramszerződések felülvizsgálatának részletein a kormány - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton egy balatonalmádi rendezvényen azt hangsúlyozta: jövő héten bejelentések lesznek az ügyben. A tárcavezető úgy fogalmazott: ki kell szabadítani a vállalatokat a fixáras áramszerződések csapdájából, mert a magas árakon megkötött egyezségek a gazdasági növekedést csökkentik, az inflációt pedig magas szinten tartják.

A pénzügyminiszter szerint eddig nem hangzott el a parlamenti vitában olyan ellenzéki vélemény, amely alternatívája lehetne a kormány által elkészített védelmi költségvetésnek. Varga Mihály a ma záruló költségvetési vita alkalmából közösségi oldalán arról írt: a megalapozatlan, pusztán mindenre több pénzt költeni akaró javaslatok a deficitet és az adósságot növelnék.

Ellentétes ráhatások után mintegy tíz százalékos forgalomcsökkenés mellett 18,5 százalékos árnövekedéssel zárta a tavalyi évet az ingatlanpiac – derül ki az OTP Ingatlanpont l Lakóingatlan Értéktérképéből. A térkép szerint míg 2022-ben a tranzakciószám a fővárosban még mindig nőtt 4 százalékkal, addig a vidéki városokban markáns, 19 százalékos, a községekben 6 százalékos visszaesést regisztráltak a 2021-es évhez viszonyítva.

Informatikai átállás miatt változik a gépjármű ügyintézés rendje pénteken és hétfőn. A Belügyminisztérium megújítja az országos jármű-nyilvántartási rendszert. Ezért pénteken nem lesz lehetőség a gépjárművekkel kapcsolatos ügyek intézésére. Az átállást követően jövő hétfőn az átírás, forgalomba helyezés és kivonás, forgalmi engedély és törzskönyv pótlása, országosan mindössze 20 helyszínen lesz intézhető.

Az MSZP szerint meg kell szüntetni a kerékbilincs intézményét. Az ellenzéki párt idejétmúltnak, a magyar jogrendszer vitatott eszközének nevezte a kerékbilincselést, amely visszaélésekre is lehetőséget ad. Molnár Zsolt szocialista országgyűlési képviselő törvényjavaslatot nyújt be a kerékbilincs megszüntetéséért. Úgy vélte: a digitalizáció miatt ma már elkerülhetetlen a szabálysértések és parkolási díjak befizetése.

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb budapesti járműcsereprogramjának nevezte a főpolgármester azoknak a CAF-típusú villamosoknak a beszerzését, amelyek a budai vonalakon közlekednek majd. Karácsony Gergely szerint a Combino villamosok vásárlása óta a mostani a legjelentősebb villamosbeszerzés Budapesten. Az 51 új CAF-járművel reménye szerint egyre többen érezik majd, hogy a villamosközlekedés valódi alternatívát jelent az autós közlekedéssel szemben.

Véget értek az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák - közölte az Oktatási Hivatal. A közlemény szerint június 7. és 14. között 129 tárgyból, 239 helyszínen mintegy 58 ezren vizsgáztak. Az érettségi június 19. és 30. között 265 ezer középszintű szóbeli vizsgával folytatódik.

Az előadó-művészet állami támogatásának válságok előtti visszaállítását kérik színház igazgatók. A dokumentumot többek között Kálomista Gábor, a Thália Színház, Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház, Nemcsák Károly, a József Attila Színház és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója is aláírta. A nagyrészt a Teátrumi Társaság tagjait felsorakoztató intézmény vezetők szerint a színes magyar színházi világ fenntartásában a nézőkre, a támogatókra nagyobb szerep kell, hogy háruljon.

A NATO főtitkára szerint változást hoz a harctéren a szövetségek támogatása, miután Ukrajna már képes visszafoglalni területeket. Jens Stoltenberg a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása elején közölte, a kétnapos találkozón a védelmi miniszterek áttekintik majd az NATO védelmi iparának a gyártásra vonatkozó új cselekvési tervét a lőszerek rendelkezésre állásának felgyorsítása és a készletek feltöltése érdekében.

Szlovákiában nem kapott bizalmat a parlamenttől az államfő által jelölt, Ódor Lajos vezette szakértői kormány. Zuzana Caputová a szavazás után bejelentette: ügyvezető kormányként nevezi ki ugyanezt a kabinetet. Az ügyvezetői kormány most a szeptember 30-ra kitűzött előrehozott parlamenti választásokig látja majd el feladatait.

Romániában bizalmat szavazott a parlament a Marcel Ciolacu vezette kétpárti kormánynak. A koalícióból ezúttal kimaradt RMDSZ jelen volt, de nem vett részt a voksoláson. A Szociáldemokrata Párt és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt által alkotott kormányt a koalíciós pártok és a nemzeti kisebbségi frakció 290 képviselője szavazta meg.

Elindult a légi közlekedés a Székelyföldet is kiszolgáló brassói repülőtéren. Ez Románia első olyan légikikötője, amely - zöldmezős beruházásként - az 1989-es rendszerváltás után épült, megvalósítására 18 évet vártak a térség lakói.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe avatta fel a budapesti Nemzeti Atlétikai Központ futópályáját. Az augusztus 19-én kezdődő világbajnokságra több mint 200 országból érkezik 2000 versenyző. Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért felelős honvédelmi miniszter felidézte: Budapest 1966-ban és 1998-ban már rendezett atlétikai Európa-bajnokságot, de világbajnokságnak most először adhat otthont.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×