eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felszólal a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén a Parlamentben 2023. március 31-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Az inflációs cél megemelésének ötletét vetette fel a gazdaságfejlesztési miniszter

A Kapisztrán térre költözik a Honvédelmi Minisztérium. Milánóban búcsúztatják állami tiszteletadással a 86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconit

Megemelné a jelenlegi 3 százalékos inflációs célt a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton a Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkében azt írta: a jelenlegi 2-4 százalékos szintnél magasabb cél hozzájárulhatna a reálkamatlábak csökkentéséhez, ami elérhetőbbé tenné a hitelfelvételt, és így ösztönözné a beruházásokat és ezzel a gazdaság bővülését is. A miniszter egyben érzékeny területnek tartja az inflációs várakozások és a jegybanki hitelesség ügyének kérdését. Ugyanakkor Nagy Márton szerint a korábbiaknál magasabb inflációs cél akár hitelesebb hosszú távú jövőképet mutathatna a gazdaság szereplői számára.

Június végéig minden, Széchenyi Kártya Programban résztvevő pénzügyi intézmény megkapja a neki járó pénzt - közölte a gazdaságfejlesztési tárca. A minisztérium ezzel a pénzintézetek kamattámogatásának jelentős késlekedéséről szóló információkra reagált. A közlés szerint az elmúlt hetekben erről a gyorsításról tájékoztatták a programban részt vevő pénzügyi intézményeket is. 2023-ban eddig csaknem 20 milliárd forintot fizettek ki.

A fix áras energiaszerződések felülvizsgálatát kéri a kormánytól a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A köztestület azt szeretné, ha az árakat a piaci árszinthez igazítanák a vállalkozásoknál. Az MKIK szerint számos vállalkozói jelzés alapján indokolt és szükséges az energiaszerződések felülvizsgálata. A kkv-k többsége magas áron kötötte meg fix áras szerződését tavaly, és hosszú távon nem tudja elviselni a magas költségeket.

Megőrizték pénzügyi stabilitásukat a biztosítói, pénztári és tőkepiaci szereplők tavaly – közölte jelentésében a jegybank. A biztosítási szektor díjbevétele 2022-ben 7,4 százalékkal növekedett, 1.428 milliárd forintra. A növekedés elsősorban a casco, kgfb, illetve a lakossági és vállalati vagyonbiztosítások miatt növekedett dinamikusan. Az életbiztosítások díjbevétele csak 1 százalékkal gyarapodott.

Jövőre új funkciókkal bővíti az online járműves szolgáltatások körét a Belügyminisztérium – értesült a Telex. A tervek szerint az elektronikus gépjármű-átírási és -forgalomba helyezési lehetőséget ugyanúgy az ügyfélkapun keresztül lehet majd használni, mint például az autók előéletének lekérdezéséhez kifejlesztett Jármű Szolgáltatási Platformot. Az eredetiségvizsgálatot nem érinti a változás, erre továbbra is személyesen kell elvinni az autót.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását indítványozza június 16-ra a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt a kormány nevében írta ezt Kövér László házelnöknek. Semjén Zsolt a plusz ülésnap beiktatását azzal indokolta, hogy az őszi ülésszakra tolódna néhány egyéni indítvány megszavazása, amelyeknek tárgyalása nem tűr halasztást: köztük a pedagógusok státusztörvény, az állami kastélyok magánosítása és az önkormányzati földadóstop.

Fokozatosan a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kapisztrán téri épületébe költöznek a Honvédelmi minisztérium vezetésének egyes szervezeti egységei. A közlemény szerint a haderőreform részeként költözik történelmi helyére a tárca vezetése. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteménye a modern kiállítótérré alakított Bálnában, illetve Székesfehérváron kap helyet. A Hadtörténelmi Levéltár az eredeti helyén működik.

2024 végéig Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal együtt látja el Szlovákia légterének védelmét – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay Bobrovniczky Kristóf a visegrádi négyek védelmi minisztereinek találkozóján a Magas-Tátrában írta alá a megállapodást. A V4 elnökségét július 1-jétől Csehország veszi át.

A Nemzetközi Atomenegia-ügynökség mihamarabbi hozzáférést sürget a zaporizzsjai atomerőműhöz és környékéhez. A szervezet főigazgatója aggodalmát fejezte ki a létesítmény tározójának vízszintje miatt. Rafael Grossi közölte, hogy a Nova Kahovka-i gát felrobbantása után az erőmű víztározójában eltérő vízszint adatokat mértek, a szivattyúk folyamatos működtetésének legfontosabb feltétele ugyanakkor a vízszint megfelelő magassága.

Lemondott tisztségéről a román miniszterelnök. Nicolae Ciuca a jobbközép Nemzeti Liberális Párt elnöke bejelentette, hogy a koalíciós egyezmény értelmében átadja helyét Marcel Ciolacunak, a Szociáldemokrata Párt elnökének. A liberálisok és a szociáldemokraták nemcsak a kormányfői, hanem több miniszteri poszton is személycserét terveznek. Kelemen Hunor szövetségi elnök jelezte: az RMDSZ nem távozik önként a kormányból, de nem zárja ki, hogy kihagyják a következő kabinetből.

Szerdán Milánóban búcsúztatják állami tiszteletadással a 86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconi volt kormányfőt. A milánói dómban tervezett gyászszertartáson Sergio Mattarella államfő is részt vesz. Olaszországban országos gyászt hirdetnek az állami temetés napjára. Silvio Berlusconi egy milánói kórházban hunyt el, leukémiás volt. A Forza Italia vezetője három alkalommal töltötte be a kormányfői tisztséget. 2012-ben adócsalásért 4 év börtönre ítélték, amelyet házi őrizetben és közmunkában tölthetett le.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×