eur:
393.04
usd:
372.24
bux:
55379.72
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond az Európai Parlament Nagykövet Iskolái háromnapos regionális nemzetközi találkozójának megnyitóján a veszprémi Agóra Kulturális Központban 2023. június 2-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Navracsics Tibor: fontos a demokrácia iránti elkötelezettség kiépítése a fiatalokban

Az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozója a demokrácia iránti elkötelezettséget építi ki már fiatal korban – mondta a területfejlesztési miniszter Veszprémben.

Navracsics Tibor szerint azért fontos kezdeményezés a program, mert a demokrácia az egyetlen olyan politikai rendszer, amely létéhez megköveteli, hogy polgárai aktívan működtessék, részt vegyenek a választásokon, aktívan kifejezzék akaratukat vagy egyesületeket hozzanak létre.

Ezeket a készségeket tanulni kell, a fiataloknak szóló program pedig ehhez a tanulási folyamathoz járul hozzá – mondta a miniszter.

Navracsics Tibor kiemelte: a rendezvény azzal, hogy különböző nemzetek fiataljainak találkozási pontot jelent, hozzájárul az EU valódi közösséggé válásához, ahol a fiatalok beszélgethetnek egymással, és olyan közösségek jöhetnek létre, amelyek a jövőben stabilabbá tehetik az európai együttműködést.

Kitért arra is, hogy Veszprémet 2023-ban Európa kulturális fővárosaként nagyobb figyelem övezi. Ez pedig nemcsak a kulturális életre vonatkozik, hanem arra is, amit a város hozzá kíván tenni az uniós közösségekhez. Ennek jó példája a háromnapos rendezvény – jegyezte meg.

Porga Gyula (Fidesz–KDNP), Veszprém polgármestere az Európa kulturális fővárosa (EKF) programot az EU egyik legsikeresebb kezdeményezésének nevezte. Arról is beszélt, Veszprém nem egyedül, hanem a Bakony és Balaton régió 116 más településével közösen indult a címért. Hangsúlyozta, az EKF-programra Veszprém térség-, illetve városfejlesztési eszközként tekint.

A rendezvény kezdetén részt vevő fiatalokat videóüzenetben köszöntötte Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke valamint Ottmar Karas, az EP első alelnöke.

Veszprém, 2023. június 2.
Porga Gyula Veszprém polgármestere (b) beszédet mond, mellette Stephen Clark, az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatója (b2), Lars Johan Edvin Sigroth svéd nagykövethelyettes (b3), Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (b4) és Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője (j) az Európai Parlament Nagykövet Iskolái háromnapos regionális nemzetközi találkozójának megnyitóján a veszprémi Agóra Kulturális Központban 2023. június 2-án.
MTI/Krizsán Csaba
Veszprém, 2023. június 2. Porga Gyula Veszprém polgármestere (b) beszédet mond, mellette Stephen Clark, az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatója (b2), Lars Johan Edvin Sigroth svéd nagykövethelyettes (b3), Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (b4) és Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője (j). MTI/Krizsán Csaba

A megnyitón felszólalt Lővei Andrea, az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője, aki a programot ismertette, Johan Sigroth svéd nagykövet-helyettes, aki országa uniós elnökségének célkitűzéseiről beszélt, illetve Stephen Clark, az EP Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatója, aki az európai értékekről és a demokrácia jelentőségéről szólt a fiatalokhoz, buzdítva őket az európai parlamenti választásokon való részvételre.

A megnyitót követően a fiataloknak lehetőségük nyílt találkozni a miniszterrel és a nagykövet-helyettessel, délután pedig kerekasztal-beszélgetés várja őket EP-képviselőkkel.

A szervezők tájékoztatása szerint az Európai Parlament budapesti, bécsi, ljubljanai, pozsonyi és zágrábi kapcsolattartó irodái közös szervezésben rendezik meg az Európai Parlament Nagykövet Iskola program határokon átnyúló ifjúsági rendezvényét csütörtöktől szombatig Veszprémben. Ezen mintegy 250, 16-19 éves középiskolás fiatal és tanáraik, valamint az EP önkéntes közösségének tagjai vesznek részt Magyarországról, Ausztriából, Horvátországból, Szlovákiából és Szlovéniából.

A találkozó témái között szerepel az ifjúság és Európa jövője, a klímasemlegesség és az EU előtt álló kihívások a fiatalok szemszögéből nézve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
Az olajfegyverrel vág vissza Putyin Bidennek?

Az olajfegyverrel vág vissza Putyin Bidennek?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A mai műsor első részében arról volt szó, hogy kell-e tartani egy, az 1973-ashoz hasonló olajválságtól, mivel a geopolitikai folyamatok több szempontból is hasonlóak. A témával kapcsolatban Pletser Tamás, az Erste olaj és gázpiaci elemzője volt a vendégünk. A műsor második részében Hornyák József, a Portfolio makrogazdasági elemzője volt a vendégünk, akit arról kérdeztünk: mire kell igazán figyelnie a magyar gazdaságpolitikának, ha egyszerre akar növekedést, alacsony inflációt és stabil forintot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×