eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hospital with corridor and bed without persons in landscape format
Nyitókép: upixa/Getty Images

Nyolcezer szakdolgozó kimaradt az egészségügyi béremelésből

Az elégedetlen ápolók néhány napja tiltakozásba kezdtek.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, kedden megjelent a Magyar Közlönyben az egészségügyben dolgozók 18 százalékos fizetésemeléséről szóló jogszabály. Az új bértábla szerint a megemelt bérek bruttó 288 914 forinttól 1 009 968 forintig terjedhetnek.

A kormány az idei béremelésre 50 milliárd forintot különített el, és az ápolói béremelés közel 84 ezer, a műszaki területen pedig 24 ezer embert érint. Az egészségügyi szolgáltatók erre a célra havonta dolgozónként 57 600 forint béremelésre fordítható támogatási összeget igényelhetnek – ismertette Takács Péter egészségügyi államtitkár.

„A most bejelentett 18 százalékos többlet nem ad alapot az elégedettségre” – kommentálta a Népszavának a béremelést Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke. – Ez ugyanis a magas infláció miatt még a keresetek értékének megőrzéséhez is kevés.”

Néhány csoport, az alapellátó fogorvosok és háziorvosok pedig úgy látják, hogy ők – pontosabban praxisaikon keresztül szakasszisztenseik – még ebből is kimaradnak.

Dúl Zoltán szombathelyi gyermek fogorvos a lapnak jelezte, hogy a jogszabályból kimaradt az alapellátók praxisaiban alkalmazott mintegy 8000 szakdolgozó. Az erre a területre vonatkozó béremelésről egyelőre csak szóban van ígéret.

A béremelés mértékével elégedetlen ápolók a munkahelyeiken néhány napja egyen pólót viselnek, amint az olvasható, hogy „A gyógyítás nem várhat, ezért az elismerés sem!”, jelezve: a béremeléssel nem lehet augusztusig várni.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×