eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Mindjárt lejár a határidő, amiről tudnia kell minden szülőnek

Május 20-ig tart az óvodai beiratkozás. Elvben mindenkit fel kell venni, aki a körzetes óvodába jelentkezik.

Minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. életévét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie annak érdekében, hogy időben elkezdődhessen közösségbe szoktatása és felkészítése a majdani iskolakezdésre – tájékoztatott még április elején a Oktatási Hivatal, hiszen április 20-án kezdődött meg az óvodai beiratkozás.

A felvételt a szülőnek, gondviselőnek szükséges kérelmeznie,

a határidő május 20., vagyis most szombat.

Szinte az összes önkormányzat a honlapján ad tájékoztatást a beiratkozásról.

Ami fontos, hogy a gyereket abba az óvodába kell felvenni, amelynek körzetében lakik vagy ahol a szülő dolgozik. A felvételről az óvoda vezetője dönt. A kérdés, hogy mi van akkor, ha túljelentkezés van. Ilyenkor az óvodavezető bizottságot hív össze, amely javaslatot tesz a felvételre – írja az ovi.hu. A gyakorlatban kijelölik az óvodát.

Az óvodai felvétellel kapcsolatos döntést (jóváhagyást vagy elutasítást) a szülőkkel írásban is közölni kell. A döntés ellen a közléstől vagy tudomásra jutástól számítva 15 napon belül lehet fellebbezni. Másodfokon már a fenntartó hoz döntést, az ez ellen történő fellebbezést 30 napon belül lehet benyújtani.

Mindenesetre a kötelező felvételt biztosító köznevelési intézmények listája és a körzethatárok elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján. Csak a példa kedvéért Óbudán öt ilyen óvodát ad ki a kereső.

Amúgy

a szülő szabadon dönthet arról, hogy melyik óvodába szeretné járatni a gyermekét.

A törvény kimondja, hogy „a szülő gyermeke adottságainak, képességeinek, érdeklődésének megfelelően, saját vallási, világnézeti meggyőződésére, nemzetiségi hovatartozására tekintettel szabadon választhat óvodát”. Ha a szülő nem a körzet szerinti óvodába íratná a gyereket, akkor a választott óvoda vezetőjét kell megkeresnie.

Ami fontos, hogy az adott óvoda csoportbeosztását mindig az óvodavezető dönti el, a szülőknek elvben ebbe nincs beleszólásuk.

Beiratkozáshoz ezek a dokumentumok kellenek:

  • a gyermek nevére kiállított személyi azonosító
  • a lakcímét igazoló hatósági igazolvány
  • a szülő személyi azonosítója és lakcímet igazoló hatósági igazolványa
  • a gyermek taj-kártyája
  • a nem magyar állampolgár kiskorú óvodai beíratásánál a szülőnek igazolnia kell azt is, hogy milyen jogcímen tartózkodik a gyermek Magyarország területén
  • a sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő óvodába való felvételhez a szakértői bizottság javaslata szükséges. A sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése az e célra létrehozott gyógypedagógiai intézményben, konduktív pedagógiai intézményben, óvodai csoportban, vagy a többi gyermekkel részben vagy egészben együtt, azonos csoportban történhet.
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×