eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Árvízkészültséget rendeltek el a Dunán

I. fokú készültséget rendeltek el a Dunán Rajka és Vének között - olvasható a vízügy honlapján.

Nagybajcsnál, amely Győr felett, de már az üzemvíz-csatorna alatt található, kedden délelőtt 411 centit mértek. Itt már elsőfokú készültség van érvényben. A vízügy honlapja szerint az eddigi legmagasabb vízállás 908 centi (2013) volt.

Budapestnél a Duna 409 centi, a szakemberek előrejelzése szerint a következő napokban bő egy métert emelkedhet, a tetőzést május 20-ára várják 526 centivel. Ez azt jelenti, hogy a rakpartokat nem kell lezárni, hiszen azokon a forgalmat csak 6 méter felett korlátozzák.

Az Országos Vízjelző Szolgálat úgy fogalmaz: "A Duna a hazai szakaszán Nagymarosig és Bajától árad, máshol apad. A folyó közepes vízállású".

Miközben a Balaton vízszintje az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett és

már 113 centinél jár.

Az optimális a 120 centi lenne.

A Velencei-tónál is javult a helyzet, az elmúlt 5 napban 7 centit emelkedett a vízszint, jelenleg Agárdnál 110 centit mérnek. Itt azért fontos megjegyezni, hogy akár egy napon belül is lehetséges 1-2 centis ingadozás. A legalacsonyabb vízszint 53 centi volt, a legmagasabb pedig bőven 2 métere felett.

A Fertő tónak is jól jött az eső, de ott azért még kritikus a helyzet. Az osztrák adatok szerint 45 centivel marad el az átlagtól a tó, és 10 centivel a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×