eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Boy with scarlet fever tongue
Nyitókép: Pawel Wewiorski

A skarlátos esetekről szólalt meg az NNK

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatokkal cáfolta azokat az aggodalmakat, miszerint rohamosan terjedne az országban a skarlát. A járványügyi osztályvezető ugyanakkor kiemelte: a tünetek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz és mielőbb kezdjük meg az antibiotikumos kezelést.

A heti adatok szerint 119, 204 és 304 volt a skarlátos esetszám, ezt értékelték egyesek úgy, hogy az esetszám megugrott. Molnár Zsuzsanna szerint azonban ezeket torzította a húsvét, ami egy szünettel is összekapcsolódott, és ilyenkor mindig visszaesik a bejelentések száma, utána pedig megnövekszik. Ezért a valós képet a havi adatok mutatják:

  • januárban 450,
  • februárban 640,
  • márciusban 870,
  • áprilisban 890 megbetegedést jelentettek az orvosok.

Ez alapján március és április között már csak egy 20-as különbség van, vagyis áprilisban vagy esetleg májusban eléri a betegszám a csúcsértéket - mutatott rá a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Amit a betegségről tudni kell

A skarlát cseppfertőzéssel és közvetlen kontaktussal terjed.

Tünetei a testszerte megjelenő vörös bőrkiütés, a torokfájás és a magas láz.

A magyarországi háziorvosok jól felismerik a betegséget és felírják az antibiotikumot, amivel a skarlát nagyon jól kezelhető.

Nagyon fontos, hogy mielőbb antibiotikumos terápiát kapjon a gyermek, hiszen az megelőzi a szövődmények kialakulását, illetve az így kezelt gyermek már 1-2 napon belül elveszti fertőzőképességét.

A szakember lényesnek tartotta kiemelni, hogy az előírt antibiotikumot be is kell szedni.

Tipikusan gyermekbetegség a skarlát, két korosztályban diagnosztizálják a legtöbb esetet: a 3-5, illetve a 6-9 évesek között (százezer 3-5 éves gyerekből 493-nál jelentettek idén skarlátot).

Szövődményként már a betegség idején kialakulhat tályog a mandulán vagy középfülgyulladás. A későbbi szövődmények kialakulása főként az antibiotikum-éra előtt volt jellemző, akkor a szívet, az idegrendszert és a vesét érintő megbetegedés alakult ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 13. 20:05
×
×
×
×