eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Angel figure sitting on an old headstone in a cemetery. Vintage, retro monochrome image with copy space. Halloween, all saints background concept.
Nyitókép: Gaschwald/Getty Images

Egy szektor gyanús áremelése miatt lépett a GVH

Az élelmiszerek után most piaci szolgáltatások árait próbálja leszorítani a Gazdasági Versenyhivatal.

Az élelmiszerek inflációja harmadik hónapja lassul, ugyanakkor a piaci szolgáltatások árai növekedtek, ezért a nemzeti versenyhatóság az elkövetkező időben nagy hangsúlyt helyez a fogyasztókat közvetlenül érintő szolgáltatási szektor egyes piaci jellemzőinek vizsgálatára. Ennek megfelelően a Gazdasági Versenyhivatal folytatta tavaly megkezdett konzultáció-sorozatát a temetkezési ágazat képviselőinek meghallgatásával.

A GVH közleményében emlékeztet: Magyarországon fájdalmasan megemelkedett a temetkezés költsége az utóbbi 5 évben, ráadásul a magyar emberek - sokszor kiszolgáltatott helyzetükben - egyre több temetést fizetnek személyi hitelből. 2018 óta legalább 47 százalékkal drágultak meg a temetési szolgáltatások. A KSH adatai szerint

egy koporsós temetés minimum 325 ezer forintba kerül, a hamvasztásosért átlagosan 93 ezer forinttal kevesebbet kértek 2022-ben.

A Gazdasági Versenyhivatal fél éve kezdett konzultáció-sorozatba, hogy tájékozódjon az egyes piacok folyamatairól és felhívja a gazdasági szereplők, illetve az őket képviselő szövetségek figyelmét a tiszta verseny kulcsfontosságára. A sorozat keretében a versenyhatóság az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestülettel folytatott egyeztetést.

Puskás Béla, a szervezet elnöke a találkozón ismertette az ágazat helyzetét, a szektorális kihívásokat és a jövőbeli elképzeléseket - így különösen

  • az érdekképviseletet tömörítő szakmai szervezetek munkáját,
  • a temetkezési piaci tendenciák alakulását a koronavírus járvány és az energiaválság alatt,
  • a piac vertikumának felépítését és szereplőit.

A felek áttekintették a versenyjogi szempontból releváns területeteket és hangsúlyozták a versenyjogi megfelelés fontosságát. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület egyúttal eljuttatja a hatósághoz

az ágazatot érintő jogszabály-módosítási javaslatait.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×