eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2022. december 30-án.
Nyitókép: Sándor-palota

"Ideggörcsös rángatózás" - Érdekes vitát hozott az államfői hivatal közelgő névváltoztatása

A Fehér Ház és az Élysée-palota mintájára hamarosan a Köztársasági Elnöki Hivatalt is - ezek mintájára - hivatalosan is a Sándor-palota névre keresztelik át, felvéve az épület nevét; erre utal egy törvénymódosítás, amely jogosítványt ad erre az államfő kezébe.

Egy olyan törvénymódosítást tárgyal az Országgyűlés, amely lehetővé teszi a köztársasági elnöknek, hogy az Alaptörvényben egyébként is biztosított jogával élve szabadon alakíthassa ki az államfői hivatal szervezetét és gyakorolhassa a munkáltatói jogait a közszolgálati munkaszerződéssel foglalkoztatott köztisztviselői felett. Erről beszélt előterjesztésében a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Panyi Miklós hozzátette, a köztársasági elnök arra is jogot kap, hogy átnevezze hivatalát Sándor-palotára.

"A törvényjavaslat koncepciója arra épül, hogy az Alaptörvény 9. cikk 3. bekezdés n) pontja biztosítja az államfő számára azt a hatáskört, hogy a hivatalának szervezetét az államszervezeten belül betöltött különleges szerepére és az általa ellátott feladatok sajátosságaira is figyelemmel szabadon kialakíthassa."

A fideszes Demeter Zoltán szerint a Sándor-palota elnevezés megfelelő módon fejezi ki az intézmény méltóságát, kevésbé hat bürokratikusan, és a névváltoztatás nem jár érdemi többletköltséggel.

A DK-s Gréczy Zsolt szerint viszont furcsa lesz, hogy lesz köztársasági elnök, de nem lesz Köztársasági Elnöki Hivatal.

A szocialista Hiszékeny Dezső sem érti, hogy mi a baj a hivatal jelenlegi elnevezésével.

"Én egy dolgot értek: ha önök meghallják azt a kifejezést, hogy köztársaság, akkor kiütéseket kapnak és ideggörcsös rángatózás vesz önökön erőt"

- fogalmazott.

A jobbikos Balassa Péter a téma apropóján a köztársasági elnök közvetlen választását szorgalmazta.

Panyi Miklós zárszavában ismét hangsúlyozta, hogy a névváltoztatás jogával már az Alaptörvény is felruházta a köztársasági elnököt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×