eur:
393.67
usd:
369.29
bux:
65816.93
2024. április 23. kedd Béla
Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 6-án. A parlament egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a jogszabályt, amely az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremelését tartalmazza. A törvény büntethetővé tette a hálapénzt.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Az újságírói munka zavartalanságáért akar törvényt módosítani a kormányzat

A Büntető Törvénykönyv módosítására készül az Országgyűlés kormánypárti többsége. A Fidesz-KDNP-sek ezúttal a sajtó által elkövetett rágalmazás és becsületsértés büntetőjogi következményeinek enyhítését tartják indokoltnak, mert úgy vélik, hogy a jelenlegi gyakorlat korlátozza a szólásszabadságot. Az ellenzék szerint viszont a fideszes sajtó hazudozását akarják könnyebbé tenni.

A túlkapások kezelésére szükségtelen a büntetőjogi út, mert könnyen kiváltható egy hatékonyan működő sajtóperes, illetve polgári peres gyakorlattal - mondta előterjesztői expozéjában a fideszes Halász János, aki szerint ez a módosítás a szólásszabadság és a sajtószabadság védelméről szól.

"Magyarországon először az 1848-49-es forradalom idején követeltek szabad sajtót a márciusi ifjak. Ma, 175 évvel később szerencsére mindannyiunk számára természetes a polgári sajtószabadság. A magyar médiapiac sokszínű és plurális. Összehasonlítva hazánkat az Európai Unió többi tagállamával, nincs miért szégyenkeznünk. Van azonban egy olyan területe az újságírói munkára vonatkozó jogi szabályozásnak, ahol van lehetőség a további előrelépésre. A rágalmazás és becsületsértés büntetőjogi tényállásáról van szó, mely, ahogy jelezték nekünk, jelen formájában furkósbotként használható. Az újságírók emiatt sokszor kénytelenek vagy öncenzúrát gyakorolni, vagy vállalni a sokszor évekig tartó, megterhelő büntetőeljárást."

A kormány támogatja a sajtó által elkövetett rágalmazás és becsületsértés dekriminalizációját - közölte az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Répássy Róbert emlékeztetett rá, hogy egy megrágalmazottnak négy jogi eszköz is a rendelkezésére áll:

  • helyreigazítást kérhet,
  • a médiahatósághoz fordulhat,
  • továbbá személyiségi jogi pert vagy
  • büntetőeljárást indíthat.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc felidézte, hogy 2013-ban a kormánypártisággal nem vádolható Átlátszó munkatársai kérték a dekriminalizációt, amit az Európa Tanács korábbi főtitkára is támogatott, összhangban az Emberi Jogok Európai Bírósága, illetve az Alkotmánybíróság gyakorlatával.

A DK-s Arató Gergely szerint viszont ezzel a módosítással a minimális védelmet is elveszik a gátlástalan, hazudozó, megalázó támadásokkal szemben.

A szocialista Vajda Zoltán úgy értelmezte a változtatást, hogy a fideszes sajtó ezentúl még szabadabban terjeszthet hazugságokat.

A Mi Hazánk nevében felszólaló Novák Előd szerint is azt mondja ki ez a módosítás, hogy szabad hazudni.

A Jobbik vezérszónoka, Lukács László György politikai célzatú elterelési akciónak nevezte a változtatást, amely szerinte mérhetetlen károkat okoz majd a közbeszédben. Jelezte, hogy pártja alaptörvény-ellenesnek tartja a módosítást, ezért Alkotmánybírósághoz fordul.

A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea is így látja.

"Tudjuk, hogy most jön az önkormányzati választás, az Európai Parlamenti választás. A Fidesz ezzel a törvénymódosítással megüzente, hogy minden idők legaljasabb, legmocskosabb, leghazugabb kampánya következik, és igen, innentől kezdve a HírTV, az Origo, a PestiSrácok gyakorlatilag semmiért nem lesz büntethető, semmilyen hazugságért, amit politikusokról terjesztettek."

A fideszes Halász János előterjesztői zárszavában kijelentette, hogy a módosítás az újságírói munka zavartalanságát biztosítja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×