eur:
389.04
usd:
363.61
bux:
68161.5
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Azonnali hatállyal felmentette beosztásából a Honvéd Vezérkar főnökét a köztársasági elnök - a nap hírei

Június 30-ig meghosszabbította a kkv-k rezsitámogatásának határidejét a kormány. Minden magyar számára megtiszteltetésnek nevezte Ferenc pápa magyarországi látogatását Novák Katalin

Azonnali hatállyal felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét a köztársasági elnök. Novák Katalin a honvédelmi miniszter javaslatára döntött így. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a feladat ellátására Böröndi Gábort javasolja, aki jelenleg Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az Európai Unióban. Ruszin-Szendi Romulusz más területen folytatja a szolgálatot.

Összesen 32 embert, köztük 7 magyart menekített ki Szudánból egy különleges akcióval a kormány – jelentette be a honvédelmi miniszter. Ezzel minden magyart sikerült evakuálni az afrikai országból. Az elmúlt napokban a nemzetközi együttműködésekben összesen 29 magyar állampolgárt evakuáltak Szudánból.

Továbbra is egységes uniós megoldást várnak az Európai Bizottságtól a V4 országok agrárkamarái az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importja ügyében. A köztestületek szerint az érintett országok számára javasolt 100 millió eurónál nagyságrendekkel több pénzügyi támogatásra lenne szükség.

Június 30-ig meghosszabbította a kkv-k rezsitámogatásának határidejét a kormány. A pályázatok eredetileg április végével kifutottak volna. A pályázaton olyan kkv-k vehetnek részt, amelyek a feldolgozóiparban működnek, vagy szálláshely-szolgáltatók, vendéglátók. A támogatási kérelem benyújtásának határideje augusztus 31.

Az Országgyűlés elé kerülhet a kohéziós források felszabadításához szükséges igazságügyi reformcsomag-tervezet- közölte az igazságügyi miniszter. Varga Judit azután közölte ezt Facebook oldalán, hogy Didier Reynerds jogérvényesülésért felelős uniós biztos levélben tájékoztatta: engedélyezik a kormánynak, hogy benyújtsa a vállalásokat összegző javaslatokat. A jogállamisági eljárás miatt a 21,5 milliárd eurónyi felzárkóztatás forrásból 6,3 milliárd eurónyi tétel még zárolva marad.

A rendőrség több eljárást kezdeményezett a hétfőn bejelentés nélkül tartott budapesti gyűlések kapcsán - közölte az ORFK. Az egyik ilyen rendezvény a diákok Belügyminisztérium épülete előtt tartott reggeli ülősztrájkja. A másik Karmelita kolostornál tartott kordonbontás és tüntetés. Az utóbbi kapcsán rongálás miatt indított büntetőeljárást a rendőrség.

Idén csaknem 96 ezer tanuló felvételizett középfokú nevelési-oktatási intézménybe. Az iskolák péntekig értesítik a tanulókat. Azoknak, akik nem jutottak be egyik középfokú iskolába sem, május 8-án rendkívüli felvételi eljárás kezdődik.

Módosítaná a bírósági végrehajtásról szóló törvényt az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. A javaslat szerint azonnali hatállyal fel kell függeszteni azt a végrehajtót, aki közvádra üldözendő szándékos bűncselekmény miatt áll büntetőeljárás alatt; a felfüggesztett végrehajtó nem gyakorolhatja a kari tisztségéből eredő jogait. Közben tisztújítás lesz a végrehajtóknál, miután lemondott a korrupció vádjával előzetesben levő Schadl György és a végrehajtói kar elnöksége is.

Csak piaci alapon lát lehetőséget az energiaválság kezelésére a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt az olajipari vállalat budapesti közgyűlésén úgy fogalmazott: a kormányoknak, a nemzetközi intézményeknek el kell fogadniuk, hogy hosszú távon csak piaci normák alapján lehet fenntartani azt az egyensúlyt, amire szükség van.

Minden magyar számára megtiszteltetésnek nevezte Ferenc pápa magyarországi látogatását Novák Katalin. A köztársasági elnök a Die Tagespost című német katolikus hetilapban megjelent interjújában azt is hangsúlyozta: az egyház és feje az ukrajnai háború árnyékában a béke üzenetét, bátorítást és reményt is hoz. Ferenc pápa holnap délelőtt érkezik Magyarországra, a látogatás miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani.

A NATO főtitkára szerint Ukrajna most rendelkezik a területei visszafoglalásához szükséges katonai képességekkel, miután szövetséges országok szinte az összes ígért harci járművet átadták. Jens Stoltenberg Brüsszelben úgy fogalmazott: meglehet, hogy az ukrajnai háború a tárgyaló asztal mellett fog véget érni, de a tárgyalások eredménye a harctereken felvonultatott katonai erőtől függ majd.

Túlfűtöttnek tartja a tavaszi ukrán ellentámadással kapcsolatos várakozásokat az ukrán védelmi miniszter. Olekszij Reznyikov egy interjúban azt mondta: érthető, hogy mindenki győzelmet akar, de ez a háború nem olyan egyszerű.

Átalakul a MÁV vezetése, a vasúttársaságnál is elválik egymástól az elnöki és a vezérigazgatói pozíció, a véezérigazgató Pafféri Zoltán marad. Az építési és közlekedési miniszter felkérésére májustól a MÁV igazgatóságának elnöke Lepsényi István volt államtitkár, a felügyelőbizottság elnöke Baranyay László az Európai Beruházási Bank igazgatója lesz. A MÁV-START igazgatósági elnöke Barna Zsolt, a Waberer’s International vezérigazgatója, felügyelőbizottsági elnöke

Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója lesz. Április elején a Volán vezetőségét is átalakította Lázár János miniszter.

Változik a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó járatok közlekedési rendje a hosszú hétvégén. A vonatok vasárnap az ünnepnapra, május elsején a vasárnapra, 2-án pedig már a munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×