eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Leopard 2A6 harckocsi manőverezik a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljának bázisán, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában Boris Pistorius német védelmi miniszter látogatása alatt, 2023. február 1-jén. A kormány döntése szerint Németország 14 Leopard 2A6 tankot szállít az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, ezért a közelmúltban kinevezett Pistoriusnak bemutatják a típus képességeit.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Háborús bejelentést tett a NATO Ukrajnáról

Az összes megígért harci járművet leszállította a NATO Ukrajnának - jelentette be Jens Stoltenberg. A NATO-főtitkár szerint ezzel "erős helyzetbe hozták" Ukrajnát.

"Az Ukrajnának ígért harcjárművek több mint 98 százalékát már leszállították. Ez több mint 1550 páncélozott járművet, 230 harckocsit és egyéb felszerelést, köztük hatalmas mennyiségű lőszert jelent" - mondta újságíróknak a NATO brüsszeli főhadiszállásán a főtitkár. "Összesen 9 új ukrán dandárt képeztek ki és szereltek fel" - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reuters jelentése szerint.

Ezzel "erős helyzetbe hoztuk Ukrajnát ahhoz, hogy további területeket tudjon visszafoglalni" - mondta Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdai telefonbeszélgetéséről Stoltenberg azt mondta: fontos, hogy Kína jobban értse az ukrán álláspontot. Hozzátette ugyanakkor, ez nem változtat azon a tényen, hogy Peking továbbra sem ítélte el Oroszország ukrajnai invázióját.

Xavier Bettel azt mondta: "mindannyiunk célja a béke helyreállítása a lehető legrövidebb időn belül". Szavai szerint az oda vezető út a szükséges katonai támogatás biztosításán, valamint az ukránoknak nyújtott humanitárius segítségnyújtáson keresztül vezet.

A luxemburgi miniszterelnök a kínai és az ukrán elnök telefonhívásával kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy Kína "ne a rossz, hanem a jó oldalra álljon". Kijelentette továbbá, az orosz elnök nem számított arra, hogy az agresszióval azt éri el, hogy újabb országok csatlakoznak a katonai szövetséghez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×