eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Új grafikájú, Magyarország feliratú vezetői engedélyek sorakoznak a Pénzjegynyomdában.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Jogosítványhosszabbítás: a szakértő szerint nem a szabályokkal van a gond

A 70 év feletti gépjárművezetők alkalmasságának ötévenkénti felülvizsgálatát kezdeményezi az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács. A magyar kormány nem támogatja a javaslatot. Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő az orvosi vizsgálatok rendszerét szigorítaná.

Az uniós tagállamokban kötelezővé tennék a 70 év feletti járművezetők alkalmasságának 5 évenkénti felülvizsgálatát. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón ismertette a kabinet álláspontját.

„Ez egy egy brüsszeli javaslat, de nem támogatjuk, hogy hetvenéves kor felett újra és újra kelljen vizsgázni. Lehet, hogy 70 éven felüliek biztonságosabban vezetnek, mint a 17 évesek. Józanságot javaslok a kérdésben” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A kor előrehaladtával mindenkinek megváltozik a fizikai állapota: változik a reakcióidő és általában romlik a látás. Erről már Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő beszélt az InfoRádiónak.

A szakember a jellemzően idősebb korban jelentkező ízületi problémákra, és a reumára is felhívta a figyelmet, amik szintén befolyásolhatják azt, hogy valaki a járművezetésre képes/alkalmas, és hogy milyen szinten.

A szakember szerint nem a szabályokkal, hanem a gyakorlattal vannak gondok, így például a jogosítvány meghosszabbításának feltételéül szabott orvosi vizsgálatok minőségével. Noha jó néhány évvel ezelőtt már

„ukázba” kapták a körzeti orvosok, hogy ha a hozzájuk forduló idősebb embereknél – vagy igazából bárkinél – bármiféle problémát észlelnek, küldjék el szakorvoshoz

– emlékeztetett. „Tehát alapvetően nem a szabályozás a probléma, hanem a gyakorlati végrehajtás.”

Pausz Ferenc úgy véli, hogy idősebb korban a jelenleginél gyakoribb és alaposabb orvosi alkalmassági ellenőrzésekkel lehetne kiszűrni azokat, akiknek már nem lenne szabad a volán mögé ülniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×