eur:
389.73
usd:
366.11
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. április 11-én.MTI/Máthé Zoltán
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Itt vannak az új ügyeleti rendszer első adatai

Nyilvánosságra hozta az orvosi ügyelet új rendszerének első statisztikáját a kormány. A téma napirend előtt került szóba az Országgyűlés plenáris ülésén.

"Nem jól működik az új ügyeleti rendszer, állítsák vissza a régit" – követelte Apáti István, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője.

"Azt mondják meg nekem, hogy egy ilyen elidősödő társadalom mellett, ilyen egészségügyi állapotban lévő közösségek mellett, ilyen ügyeleti rendszerben, ilyen mentőellátás mellett hogyan lehet bármilyen érdemi javulást várni" – tette fel a kérdést, és azt kérte, hogy változtassanak az ügyeleti rendszeren, és állítsák vissza az eredeti állapotot. "Nagyon egyszerű, hiszen a megfelelő szakszemélyzet ehhez rendelkezésre áll" – mondta.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára számokkal igyekezett bizonyítani, hogy az új ügyeleti rendszer jól működik. Mint mondta,

április közepéig az új ügyeleti rendszerben 22 363 betegnek nyújtottak segítséget.

Háziorvosi ügyelet 43 telephelyen volt, ezeken hétköznap 16-22 óra között, hétvégén 8-14 óra között 13 ezer 490 betegnek nyújtottak segítséget. Hétköznapi éjszakai ügyeletben este 10-től reggeli 8-ig sürgősség ügyeletben 1561 beteget láttak el. Hétvégén 14 órától hajnal 8-ig a sürgősségi ügyeletek 7312 beteget láttak el.

A mentőket hét fokozatban sorolják be, a legtöbb bejelentés 0-1-2-3-as szintű kórképek esetén történt. A 22 ezer ellátott esetből 32 volt 4-es 5-ös és 6-os fokozatú, tehát olyanok, akik valóban gyorsabb segítségre szorultak.

Az államtitkár szerint az új rendszernek az is előnye, hogy mindenhol egyetlen telefonszámot kell megjegyezni és használni: a 1830-ast.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×