eur:
389.72
usd:
361.76
bux:
68439.02
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsi az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán, Zsámbéknál 2022. október 14-én. A balesetben a személygépkocsi egy teherautóval ütközött össze, az autó vezetője a helyszínen meghalt.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Mihádák Zoltán

Hatalmas pofonba futottak bele a magyarok

A magyar autóvezetők többsége agresszív, ön- és közveszélyes, frusztrált és stresszes. Így vélekedik a mesterséges intelligencia.

Túl nagy meglepetés senkit sem érhet, ha elolvassa azt a bizonyítványt, amelyet a mesterséges intelligencia állított ki a magyar autóvezetőkről.

A lesújtó jellemzést minden olyan a magyar volánművész megírhatta volna, akiben megtalálható kellő mennyiségű önkritika, de azért mégis kellemetlen szembesülni ezzel az értékeléssel.

De lehetünk optimisták is: ha mesterséges intelligencia kitartóan ostorozza az autósokat, esetleg beszivárog egy kis valódi intelligencia is az emberekbe...

A vezess.hu gondolt egy merészet, és interjút készített a mumussal.

Mint írják: kifaggattuk a manapság legnépszerűbb, és egyik legfejlettebb, mindenki számára elérhető mesterséges intelligenciát, a ChatGPT-t, hogy mit gondol a magyar autósokról, és úgy általában a hazai közlekedési kultúráról.

Ezt kérdezték: az emberek vezetés közben hogyan viselkednek Magyarországon?

A mesterséges intelligencia válasza félelmetesen pontos és elkeserítő.

A robot szerint Magyarországon általában érvényes a “jobb a sebesség, mint a biztonság” elve, amely azt jelenti, hogy sok vezető gyorsabban halad a megengedett sebességnél. Emellett a városokban és az autópályákon is gyakori az agresszív vezetési stílus, a sávok közti ugrálás, a féktávolság figyelmen kívül hagyása és az indokolatlan, veszélyes fékezés más járművek előtt.

Arra is választ adott a gép, hogy miből fakad az agresszív viselkedés a volán mögött.

“Az autósok agresszivitása általában stressz és frusztráció eredménye lehet. Az autóvezetés során számos stresszfaktor van jelen, mint például az időbeli nyomás, a közlekedési torlódások, az agresszív és veszélyes vezetési magatartások, vagy az úthibák. Emellett az autóvezetési kultúra is befolyásolhatja az autósok viselkedését.

A megoldás az autósok viselkedésének javítására az lenne, ha mindenki tiszteletben tartaná a közlekedési szabályokat és egymást. Az autósoknak figyelembe kell venniük, hogy minden résztvevőnek joga van a biztonságos közlekedéshez. Az is fontos lenne, hogy az emberek felismerjék a saját stresszfaktoraikat, és megpróbálják kezelni azokat, például időben elindulni, vagy az utazás előtt kicsit pihenni.

A közlekedési hatóságoknak fel kell hívniuk az emberek figyelmét a közlekedési kultúra fontosságára, és tudatosítaniuk kell, hogy az autóvezetés nem csak egy közlekedési módszer, hanem felelősséggel járó cselekedet - üzente végül az orákulum.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×