eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Jose Luis Pelaez Inc/Getty Images

Nyugdíj előtt állók! Van néhány apró betű a szabályozásban

Tisztázták a felmentési idő egyes részletszabályait.

A Hóvége.hu arról készített összeállítást, hogy kinek jár felmentési idő nyugdíj előtt, és pontosan mi a menete ennek.

A portál először azt tisztázza, alapvetően két dolog kell a nyugdíjhoz: a ledolgozott évek száma (20 év) és a megfelelő elért életkor (65 év). (Akinek csak 15 éve van, öregségi résznyugdíjat kaphat.) Ám bizonyos esetekben nincs így, mert létezik korkedvezmény ("nők 40"), és kérhető felmentés is. Utóbbi talán nem eléggé közismert.

Kinek jár? Közalkalmazottaknak.

A felmentési idő alatt a közalkalmazott a bérét megkapja, de dolgoznia nem kell. Ez az időszak legalább 60 nap, de 8 hónapnál több nem lehet. A munkáltató köteles az alkalmazottat legalább a fele időre mentesíteni a munka alól, egyes esetekben pedig a teljes időszak alól. Felmentéssel akkor szüntethető meg a jogviszony, ha a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül.

Egy példa szerint ha egy egyetemi tanár 6 hónappal a 65 éves kora előtt bead egy kérvényt, hogy felmentési időt kér a hátralévő időre, akkor ezt a kérvényt egy bizottság elbírálja. Ennek fényében pedig vagy érvényesítheti a megigényelt felmentési időt, vagy rövidebb felmentési időt kap, négy hónapnál kevesebbet azonban nem állapíthatnak meg.

A közszolgálati tisztviselőkre más szabályok vonatkoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×