eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Bee on a spring blossom. Focus on the wing.
Nyitókép: Getty Images/ Madzia71

Lesz-e még ilyen nagy fagy tavasszal? Itt a válasz

Lassan melegszik az idő, és várhatóan már nem lesz olyan hideg, mint az elmúlt napokban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hőmérséklet a múlt hét közepén emelkedni kezdett, pénteken az északkeleti határszél kivételével 16-20 Celsius-fokos maximumok voltak a jellemzőek, majd szombattól lehűlés kezdődött, hétfőn már csak 10 fok körül alakultak a csúcsértékek. Keddtől ismét megjelentek a hajnali fagyok, szerdán pedig a nyugati és középső országrészben többnyire mínusz 1 és mínusz 5 fok között volt a legmagasabb hőmérséklet.

Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet is erősen ingadozik: vasárnapra nagy területen emelkedett 10 fok fölé a napi átlagértéke, jelenleg 5 fok körül van.

A múlt hét közepe óta országosan többnyire 5-15 milliméternyi csapadék hullott,

de kisebb foltokban ennél több is esett. A talajok felszín közeli része az eddig szárazabb kisalföldi és dél-alföldi területeken is sokat nedvesedett, a kora tavaszi aszály az előbbi tájakon is mérséklődött, illetve megszűnt. A középső és mélyebb talajrétegek Sopron környékének kivételével országszerte jó vízellátottságúak.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük: az őszi búza szárba indult, a repce is a szárnövekedés fázisában jár, megjelent a virágkezdemény is. Miskolc térségében azonban fagyvédelem nélkül a kajsziban már a múlt héten fagykár keletkezett a mínusz 4,5 fokban, a többi növény esetében még nem látható kár.

A következő napokban mérséklődik az éjszakai lehűlés, az előző napokénál keményebb fagyok nem várhatók.

Hozzátették: a szokásosnál eddig melegebb és a legtöbb helyen kellően csapadékos időben gyors fejlődésnek indult a vegetáció, zöldülnek a mezők, az alacsonyabban fekvő erdők, és az őszi vetések zöld tömege is egyre nagyobb.

A sokéves átlagnál országszerte magasabb a felszín "zöldességét" mutató vegetációs index értéke, a legkisebb arányú pozitív eltérés az Északi-középhegység erdeiben és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei gyümölcsösök területén figyelhető meg, mert ott nagy a még ki nem zöldült fák aránya.

A folytatásban eleinte télies, majd a hét végétől már fokozatosan enyhülő időre van kilátás.

A kelet felől érkezett légörvény még napokig csapadékot okoz, északkeleten kezdetben főleg hó, havas eső várható, majd egyre inkább az eső lesz a jellemző. A csapadék valószínűsége a hét végén csökken, de még a jövő héten is várható eső, zápor.

A hőmérséklet jócskán elmarad az ilyenkor szokásos értékektől: hétfőig még előfordulnak majd mínusz 1, mínusz 2 fokos éjszakai fagyok, majd keddtől tovább mérséklődik a lehűlés. Napközben is hűvös lesz, északkeleten pénteken is csak 3 fok körül várható a maximum, délnyugaton 10 fok valószínű.

Napról napra lassan enyhül az idő, vasárnap 9-14, jövő szerdán 12-17 fokos maximumokra van kilátás. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet napi átlaga csak a jövő héten éri el ismét a 10 fokos értéket - írta a meteorológiai szolgálat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×