eur:
368.16
usd:
344.34
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke felszólal a Magyarország 2021-es költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

ÁSZ: gyanú miatt szükséges Márki-Zay Péter mozgalmának vizsgálata

Türelmet kért még az ÁSZ az Országgyűlésben. Korábban csak a pártokat vizsgálták.

Az Állami Számvevőszék nem tudja a törvényben meghatározott időre elkészíteni az országgyűlési választáson legalább 1 százalékot elérő jelölő szervezetek kampányfinanszírozásáról szóló jelentést, mert tiltott kampányfinanszírozás alapos gyanúja merült fel – jelentette ki az ÁSZ elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén.

Windisch László közölte: szükségessé vált a jelentés elkészítéséhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevonása is, mert jelentős összegek tekintetében a bizonylatok és a teljesítési igazolások hitelességét illetően is kétely merült fel.

Emlékeztetett arra: titkosszolgálati jelentésekből tudható, hogy az ellenzéki pártok kampányát a Mindenki Magyarországa Mozgalmon (MMM) keresztül külföldi forrásokból is finanszírozták, ami tiltott és egy ország szuverenitása és demokráciája ellen a legkomolyabb támadás.

Mint elmondta, az ÁSZ-nak törvényi kötelessége a vizsgálat lefolytatása valamennyi választást követően. Ebben az esetben pedig

szükségessé vált a pártként nem működő, ám a választási kampányban aktívan részt vállaló MMM vizsgálata is.

Közlése szerint az ellenzéki pártok beadták az ÁSZ-hoz a kampányfinanszírozásról szóló beszámolójukat, ám ennek hitelességét illetően kétely merült fel, hiszen az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter maga nyilatkozta, hogy a közös kampány jelentős hányadát az MMM finanszírozta.

Vagyis egyértelművé vált, hogy a közös kampányhoz kötődő események finanszírozása az MMM-en keresztül történt, az MMM pedig külföldi szervezetektől kapott pénzt.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az ÁSZ részéről a kampánypénzek felhasználásának ellenőrzése éppen azért történik, hogy kiderüljön, sor került-e tiltott finanszírozásra.

Úgy tűnik, történt ilyen - fogalmazott Windisch László.

A jelentést azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy annak eredményét egyeztették valamennyi érintett párt vezetőjével - mondta az ÁSZ elnöke a gazdasági bizottság előtt.

Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek képviselője a "pártállami számvevőszék" meséjének és bohózatnak minősítette a ÁSZ elnökének nyilatkozatát. Úgy vélekedett, hogy az ÁSZ semmilyen szakmai tevékenységet nem folytat, és nyilvánvaló, hogy "a Fidesz kommunikációs kampányának érdekeit szolgálja".

Bánki Erik, a bizottság elnöke több alkalommal is önmérsékletre szólította fel a megszólaló ellenzéki képviselőket, és több tiszteletet kért egy független állami szerv vezetőjének.

Frakciótársa, Szatmáry Kristóf azt mondta: a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy külföldi szervezetek belföldi szervezetekkel együttműködve befolyásolják a választásokat.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×