eur:
394.01
usd:
369.97
bux:
65614.7
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: BKK

Közel 16 millió forintnyi büntetést kaptak eddig a buszsáv-bitorlók – videó

2020 óta összesen 43 napon 1553 intézkedés történt. Mérleget vont a BKK.

Másfélezer intézkedés és csaknem 16 millió forintnyi bírság a mérlege az elmúlt három év autóbuszsáv-ellenőrzéseinek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal közös akciósorozatukról.

A közösen megvalósított, havi kétnapos akcióinak fő célja azonban nem a büntetés, hanem annak tudatosítása: a buszsáv jogosulatlan használata során a több tucatnyi utast szállító autóbuszokat, vagy akár a beteghez, sérülthöz igyekvő mentőautót hátráltathatják a személyautók sofőrjei – teszik hozzá.

Mint olvasható, az összehangolt művelet során a reggeli és délutáni csúcsban a leginkább problémás helyszíneken ellenőrzik a buszsávokat a BRFK munkatársai, napközben pedig az árurakodás szempontjából kritikus vonalakon járőröznek.

A metrópótlás idején a pótlóbuszok által használt sávok ellenőrzése kiemelt figyelmet kapott, hagyományosan pedig a bevezető utak és a belvárosi buszsávok kerülnek fókuszba ezeken a napokon.

A két legutóbbi, januári és februári akció során a buszsávokat jogosulatlanul használók mellett a szabálytalanul várakozókra és rakodókra, valamint a közösségi közlekedési járművek megállóhelyein várakozó járművekre figyeltek kiemelten a BRFK munkatársai. A diszpécserek közvetítésével a járművezetőknek kitüntetett szerepe volt a szabálytalanul várakozó járművek azonosításában.

2023-ban már a negyedik „évadja” kezdődött a BKK, a FÖRI és a BRFK stratégiai partnerségében megvalósuló és rendkívül sikeres autóbuszforgalmisáv-ellenőrzési akcióinak. 2020-ban még kísérleti jelleggel zajlottak az akciók, az elmúlt két évben pedig már jól bevált módszer szerint valósultak meg az ellenőrzések – teszik hozzá.

2020 óta összesen 43 napon 1553 intézkedés történt és 15 millió 870 ezer forintnyi bírságot szabtak ki a rendőrök.

Az együttműködés keretében a 2023-ra tervezett további közös akciók időpontjainak egyeztetése folyamatosan zajlik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×