eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma

Az infláció érezhető csökkenéséig fennmaradnak az élelmsiszer-árstopok és a rezsicsökkentés is - nap hírei

A NATO főtitkára szerint a nyugatnak fel kell készülnie arra, hogy még sokáig segítse fegyverekkel Ukrajnát. Elindult Ferenc pápa áprilisi magyarországi apostoli útjának hivatalos honlapja

Az infláció érezhető csökkenéséig fennmaradnak az élelmsiszer árstopok és a rezsicsökkentés is- erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón megismételte: a kormány fenntartja mindazokat az intézkedéseket, amelyek az infláció leküzdését szolgálják. A jelenleg április 30-ig érvényben lévő árstopok esetleges meghosszabbításáról a határidő lejárta előtt két héttel dönt a kabinet, az inflációs adatok függvényében. Az év közepére az infláció visszaesésének felgyorsulásával számolnak, az év végére pedig egy számjegyű lehet a pénzromlás mértéke.

A közös uniós lőszerbeszerzésben igen, de a fegyverszállításban továbbra sem vesz részt Magyarország – hangzott el szintén a kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta: a következő hétéves időszakra szóló közös uniós lőszerbeszerzéshez csatlakozik Magyarország, de az érkező szállítmányokat kizárólag a Magyar Honvédség használhatja fel, azokat nem küldi más államokba, az ukrajnai lőszerszállításban nem vesz részt. Hozzátette: az érkező mennyiségről még tartanak a tárgyalások. A Miniszterelnökséget vezető miniszter reális esélyt lát arra is, hogy még a tavaszi ülésszakban dönt az Országgyűlés a svéd NATO csatlakozásról, a finnek ügyében pedig még márciusban elfogadhatják a ratifikációt.

A NATO főtitkára szerint a nyugatnak fel kell készülnie arra, hogy még sokáig segítse fegyverekkel Ukrajnát, mert az orosz elnök egyelőre nem tervezi a háború befejezését. Jens Stoltenberg a brit Guardiannek nyilatkozva kiemelte: Ukrajnát képessé kell tenni támadó hadművelet indítására és területek visszafoglalására. Az Ukrajnának nyújtandó lőszertámogatás az egyik témája a brüsszeli uniós csúcsnak is.

Magyarországon a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsának ellenére sem tartóztatnák le az orosz elnököt – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság statútuma ellentétes a magyar alkotmánnyal. A miniszter szerint ezt már Áder János korábbi köztársasági elnök hivatala is többször jelezte a hágai bírósággal kapcsolatban. --- Az ICC a múlt héten közölte: alapos okkal feltételezhető, hogy Vlagyimir Putyin büntetőjogi felelősséggel tartozik mind az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért, mind az ukrán gyerekek Oroszországba deportálásáért.

Új energetikai szemléletet sürget az agráriumban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A testület helyzetértékeléssel, valamint újszerű energetikai, illetve hatékonyságnövelő megoldások bemutatásával segíti az érdeklődőket. A most kezdődött Közös Agrárpolitika 2023 és 2027 közötti támogatási ciklusában a célok között szerepel a mezőgazdasági üzemek zöld energiai beruházásainak támogatása, valamint az energia-önellátás növelése, az energiafüggőség csökkentése, a geotermikus hőenergia és a biomassza potenciál kiaknázása is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vámegyében volt a legalacsonyabb foglalkoztatási arány tavaly. A legmagasabb arány Győr-Moson-Sopron vármegyét és Budapestet jellemezte – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH munkaerő-felmérése alapján tavaly a 4. negyedévben az ország 15 és 64 éves népességének 77,6 százaléka, azaz 4,8 millió ember tartozott a gazdaságilag aktívak közé, így országosan 9 ezerrel dolgoztak többen, mint 2021 azonos időszakában.

Át kell nevezni a Horn Gyula sétányt Budapesten. A Mi Hazánk bejelentése után a kormányhivatal jogszabálysértőnek találta az elnevezést. A határozat szerint az elnevezés sérti az önkormányzati törvény azon pontját, amely szerint közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Horn Gyula az 1956-os forradalom idején a karhatalmi erőknél szolgált.

A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát – ismertette az adóhatóság. A tájékoztatás szerint az szja 1+1 százalékáról egészen május 22-éig lehet rendelkezni. A nyilatkozat elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, vagy önálló nyilatkozatként.

Elindult Ferenc pápa áprilisi magyarországi apostoli útjának hivatalos honlapja. A ferenc2023.hu oldalon elérhetőek a pápalátogatáshoz kapcsolódó információk, valamint megismerhetők az április 28-ától 30-áig tartó látogatásnak a programokhoz kapcsolódó egyházi tevékenységei is - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A látogatás mindhárom napján lesz legalább egy olyan kiemelt esemény, amelyen minden érdeklődő regisztráció nélkül, biztonsági ellenőrzést követően részt vehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×