eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Jól teljesít és sokfelé jár a kormányzati szállítórepülő - adatok

A Qatar Airwaystől 2020-ban megvásárolt cargogépről a külügy közölt adatokat.

A tavalyi év végéig összesen 5,8 milliárd forint bevételt termelt a 2020-ban vásárolt kormányzati teherszállító repülőgép. Ez idő alatt 4,2 milliárd forintba került az üzemeltetés, így elvileg 1,6 milliárdos nyereséget hozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő és a Wizz Air által üzemeltetett repülőgép - derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium által a Népszavának megküldött adatokból. A lap megjegyzi, hogy a HEPA mérlegeiben egyelőre ennek kevés nyoma van (a 2022-es mérlegeket csak május körül teszik közzé), így ott 2021-re mindössze 195 millió forint szerepel üzleti tevékenységből származó bevételként.

A tárca közölte, a repülő minden esetben a "szerződéses partnerek termékeiért, illetve a magyar állam által adományozott vakcinacsomag célba juttatása céljából repült a megadott desztinációkba".

Ezek között 2021-ben főként "vakcinaútvonalak" szerepelnek, így Kína, Örményország, Irán és Tunézia. (Ezzel a négy országgal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még 2021 végén állapodott meg arról, hogy Magyarország vakcinát szállít.)

A 2022-es listában a lap szerint többségében csupa olyan helyszínre repült a gép, ahol abban az évben Szijjártó Péter is volt, így Hollandiába, Romániába, Katarba, Isztambulba, Franciaországba és az Egyesült Királyságba. Volt egy eritreai út is, de a tárcavezető ott hivatalos közlések szerint nem járt.

Mint ismert, a cargogépet 2000-ben vette a kormány, alapvetően koronavírus-oltások és egészségügyi eszközök szállítására, hogy ne kelljen a Wizz Air (akkor a járvány miatt kihasználatlan, ám hosszú távú teherjáratok teljesítésére csak tankolási leszállással alkalmazható) gépeit igénybe venni. A járművel, a Qatar Airways légitársaság által eladott Airbus A330-200F szélestörzsű repülővel a járvány alatt 6,8 millió adag vakcinát szállítottak Budapestre.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×