eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Jól teljesít és sokfelé jár a kormányzati szállítórepülő - adatok

A Qatar Airwaystől 2020-ban megvásárolt cargogépről a külügy közölt adatokat.

A tavalyi év végéig összesen 5,8 milliárd forint bevételt termelt a 2020-ban vásárolt kormányzati teherszállító repülőgép. Ez idő alatt 4,2 milliárd forintba került az üzemeltetés, így elvileg 1,6 milliárdos nyereséget hozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő és a Wizz Air által üzemeltetett repülőgép - derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium által a Népszavának megküldött adatokból. A lap megjegyzi, hogy a HEPA mérlegeiben egyelőre ennek kevés nyoma van (a 2022-es mérlegeket csak május körül teszik közzé), így ott 2021-re mindössze 195 millió forint szerepel üzleti tevékenységből származó bevételként.

A tárca közölte, a repülő minden esetben a "szerződéses partnerek termékeiért, illetve a magyar állam által adományozott vakcinacsomag célba juttatása céljából repült a megadott desztinációkba".

Ezek között 2021-ben főként "vakcinaútvonalak" szerepelnek, így Kína, Örményország, Irán és Tunézia. (Ezzel a négy országgal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még 2021 végén állapodott meg arról, hogy Magyarország vakcinát szállít.)

A 2022-es listában a lap szerint többségében csupa olyan helyszínre repült a gép, ahol abban az évben Szijjártó Péter is volt, így Hollandiába, Romániába, Katarba, Isztambulba, Franciaországba és az Egyesült Királyságba. Volt egy eritreai út is, de a tárcavezető ott hivatalos közlések szerint nem járt.

Mint ismert, a cargogépet 2000-ben vette a kormány, alapvetően koronavírus-oltások és egészségügyi eszközök szállítására, hogy ne kelljen a Wizz Air (akkor a járvány miatt kihasználatlan, ám hosszú távú teherjáratok teljesítésére csak tankolási leszállással alkalmazható) gépeit igénybe venni. A járművel, a Qatar Airways légitársaság által eladott Airbus A330-200F szélestörzsű repülővel a járvány alatt 6,8 millió adag vakcinát szállítottak Budapestre.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×