eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke szentmisét mutat be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban hamvazószerdán, 2022. március 2-án. Hamvazószerdával, a nagyböjti időszak első napjával kezdődik meg a Jézus kereszthalálával és feltámadásával végződő húsvét. Hamvazószerdán és a rákövetkező vasárnapon az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával jelölik meg a katolikus hívek homlokát.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Hamvazószerda van, a katolikus püspök irányt mutat a böjttel kapcsolatban

Mohos Gábor az InfoRádióban elmondta, 1966-ban lazultak a böjtölés szabályai, de vannak, akik továbbra is tartják a szigorúbb formát. Mostantól a péntekekre és az életkorra kell figyelni, illetve a húsfogyasztásra, de az egészségre is.

Hamvazószerda a kereszténység nagyböjti időszakának kezdete.

Mohos Gábor katolikus pap, esztergom-budapesti segédpüspök az InfoRádiónak elmondta, húsvétra készül 40 napos böjttel az egyház, ez a 40 nap Jézus böjtjére utal, arra való emlékezés, annak egyfajta átélése.

"Ezt a 40 nap húsvét előtt úgy számolják, hogy a vasárnapok nincsenek benne, így esik hamvazószerdára a böjt első napja" - tisztázta Mohos Gábor.

Jelentőségéről elmondta,

az ember felismeri, hogy rossz dolgokat is tesz,

nem csak jókat.

"Amikor az ember felismeri, hogy bűnös, akkor megbánja a vétkeit. Az egyház erre külön időt biztosít a nagy ünnepek, különösen húsvét előtt."

A hamvazószerda rítusa az, hogy hamuval megjelölik az ember homlokát - ez történik a hamvazószerdai szentmisék alkalmával, illetve a legközelebbi vasárnapon is van erre lehetőség -, ez a bűnbánat nagyon

ősi jelképe, már Jónás könyvében is szerepel, amikor Ninive királya hamuba ül annak jeleként, hogy bánja mindazokat a bűnöket, amiket elkövetett.

Mint hozzátette, az egész nagyböjtre kiterjed, amikor azt kéri az egyház, hogy többet imádkozzunk, tegyünk jót másokkal és böjtöljünk, tartózkodjunk a szórakozásoktól kikapcsolódáskor, a farsang ugyanis a keddi nappal véget ért.

A nagyböjtöt néhány a múlt századig még jóval szigorúbban vették, 1966-ban aztán megváltozott a katolikus egyház böjti előírása, enyhébb lett.

"Hamvazószerda és nagypéntek napjaira megmaradt a szigorú böjt: 14 év fölött aki hívő, és tartja ezeket az egyházi előírásokat, az nem eszik húst, illetve 18 és 60 éves kor között csak háromszor étkezünk, és ebből egyszer lakunk jól" - mondta Mohos Gábor püspök atya, hozzátéve, ha valakinek egészségügyi problémája van, az felülírja az egyházi előírásokat.

Továbbá nagyböjt péntekjein a hústól mindenképpen tartózkodni kell - 14 év fölött -, de sokan szigorúbb böjtöt tartanak, a szerdát is beveszik a péntek mellé, illetve a böjt "kenyér-víz" formát is ölthet, de Mohos Gábor hangsúlyozta, az előírás már valóban kevésbé szigorú, mint régen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×