eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Parrag Zoltán egyesített kézbesítő átadja a nyugdíjprémiumot Varga Viktornénak Budapesten 2021. november 12-én.
Nyitókép: Illyés Tibor

Misetics Bálint négy okra vezeti vissza, hogy miért kiterjedt itthon a jövedelemszegénység

A Városért Egyesület a munkavállalók és a nyugdíjasok elszegényesedésének megállításáról tartott kerekasztal-beszélgetést. A szociálpolitikus szerint a szociális minimum intézményesítése és a lakáspolitika reformja lehetne a megoldás.

"Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon kiemelkedően magas a legalacsonyabb keresetűek személyijövedelmadó-terhelése, és a családi adókedvezmények rendszerének a fejlesztése nem járt együtt az univerzális családi pótlék színvonalának emelésével" – sorolta a jövedelemszegénység társadalmi okait Misetics Bálint, a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója.

Emellett úgy véli, nincs még egy olyan európai ország, ahol a társadalombiztosítás alapú munkanélküli ellátás maximális időtartama mindössze három hónap volna. Szerinte "nagyon kevéssé biztosít a magyarországi jóléti rendszer egy olyan szociális minimumot, ami alá garanciális jelleggel nem enged senkit süllyedni."

Hozzátette: ugyanilyen rendszerszerű probléma, hogy

a magyarországi jóléti rendszer egyáltalán nem tesz különbséget a lakást bérlő és a lakás tulajdonló háztartások között.

"Nincsen elég önkormányzati vagy köztulajdonú bérlakás, nincsen elég szociális bérlakás" – mondta.

Súlyos problémának gondolja azt is, hogy a pénzbeli ellátások összegének a megállapításakor, vagy az ezekre való jogosultság megállapításához végzett jövedelemteszt elvégzésekor nem veszi tekintetbe sem az önkormányzati, sem a központi kormányzati gyakorlat, hogy például ha valakinek 150 ezer forintos jövedelme van, akkor kell-e 150 ezer forintot lakbére fordítania, vagy sem.

A szociálpolitikus szerint

a szociális minimum intézményesítése és a lakáspolitika reformja lehetne a megoldás.

A szociális minimum alatt valamilyen állampolgári alapnyugdíj típusú ellátás bevezetését érti annak érdekében, hogy a nyugdíjrendszer garantálja a megélhetés minimumát.

A családi pótléknak a legalább kétszeresére emelése gyermekszegénység csökkentése szempontjából kulcsfontosságú, de tanácsolja a minimumjövedelem ellátás bevezetését. A központi kormányzat pedig ne csak a lakásépítést,a tulajdonszerzés támogassa, hanem a megfizethető bérlakásszektor bővítését, fejlesztését is – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×