eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Gyászszalag egy rendőrautón Budapesten 2023. január 13-án. A rendőrség elindította az előző napon este megölt Baumann Péter körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát - jelentette be a rendőrség szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján. Három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Újabb részletek a rendőrgyilkosságról - kalapáccsal ment neki az ajtónak, szíven szúrta a rendőrt

Egy szemtanú szerint a rendőrök könyörögtek a késelőnek, hogy álljon már meg, de nem akart.

A Központi Nyomozó Főügyészség legfrissebb, péntek késő délelőtti közleményében azt írja, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint 2023. január 12-én 22 óra körül egy Budapest XI. kerületi társasház lakói bejelentést tettek a rendőrségen, miszerint az egyik lakás zárva lévő ajtaját egy, a házban lakó férfi kalapáccsal betörte azért, hogy a lakásba bemenjen.

A helyszínre érkező rendőrök közül hárman a társasház folyosóján intézkedés alá vonták a 35 éves férfit, majd megkezdték a férfi bilincselését, aki ekkor hirtelen az intézkedő rendőrökre támadt, ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni a kényszerintézkedést. Ennek során a férfi egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel a rendőrökre támadt és annak érdekében, hogy őket megölje, mindhárom rendőrt megszúrta.

A támadás következtében az egyik rendőr a bal combján, a másik a karján és a mellkasán szenvedett szúrt sérülést, míg

a harmadik rendőrt szívtájékon érte az egyik szúrás, amibe később belehalt.

A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében nyomozócsoportot hoz létre. A nyomozó főügyészség elrendelte a férfi őrizetét, gyanúsítotti kihallgatását követően indítványozza letartóztatását.

„Könyörögtek a rendőrök, hogy álljon meg”

A Blikk információi szerint

kétszer szúrták szíven az elhunyt rendőr főtörzsőrmestert.

A tragédia utáni hajszáról egy szemtanú közölt részleteket a lappal: „Arra ébredtem fel, hogy szörnyű zaj van az utcán. Azt gondoltam, megint valami banda. Kinéztem, és akkor már láttam a két rendőrt, ahogy üldöznek valakit. Az üldözött nem akart megállni, ekkor a rendőr fölszólította, majd leadott egy figyelmeztető lövést” – fogalmazott a nő, hangsúlyozva, hogy a rendőrök könyörögtek neki, hogy álljon már meg, de nem akart. A rendőr a lábára célzott, elesett, de még ekkor sem akart megállni – mondta a szemtanú, aki a sötétben nem ismerte föl a támadót, de abban biztos, hogy drog vagy alkohol befolyása alatt állt.

Hangokat hallott a férfi?

A Telex közben azt írja, információik szerint a 30 év körüli, rendkívül izmos, 80 kiló körüli férfi már szerda este megpróbálta agresszíven rátörni az ajtót szomszédjára, de akkor nem sikerült neki. A lap úgy értesült, hogy csütörtök este 7 óra körül körbejárta a négyemeletes házat, és mindenkihez becsengetett.

„Nem látjátok, mi történik itt? Nem lakik itt senki?” – a hírportál informátora szerint ezt üvöltötte a férfi agresszíven, többször mutatott a szemközti házakra, a sötét utcára, láthatóan zavart állapotban volt, de aztán elcsendesedett. Pár órával később, este 10 óra körül törte rá az ajtót a fölötte lakó szomszédjára. Állítólag a férfi meg akarta menteni a fölötte lakót, de nem tudni, mitől, mert teljesen csendes volt a ház.

Segítségért és rendőrökért kiáltozott

A hvg.hu-nak egy szemtanú azt mondta, ők a figyelmeztető lövés után nézték meg, mi történt. Azt látták, hogy a rendőrök földre kényszerítették az elkövetőt, de az elmenekült. Akkor lőtték lábon, amitől elesett. Ezután a két sérült rendőr kérlelte, hogy ne mozduljon, de az elkövető segítségért kiáltozott és azt kiabálta, hogy hívjanak rendőrt, mert akik fegyvert fognak rá, azok csak meg akarják őt ölni. A férfit a közeli villamosmegállóban fogták el.

A nyilatkozó nő több mint 40 rendőrségi járművet számoltak össze, plusz 3 mentőre és több civil járműre is emlékeznek. Az erősítés a bejelentést követően perceken belül a helyszínre ért.

A kisportolt alkatú elkövetőt balhés embernek ismerték a környéken.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×