eur:
370.97
usd:
344.70
bux:
46850.16
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: Facebook/ Noma

Bíró Lajos a fine dining alkonyáról: ez van, most ezzel kell főzni

Az életműdíjas séf szerint a következő hónapokban dől el, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet hogyan alakítja át itthon a felső és középkategóriás vendéglátást.

Két évtizeddel az után, hogy teljesen átformálta a fine diningot, bezár jelenlegi formájában a világ legjobb éttermének tartott, három Michelin-csillagos dán étterem, a Noma. A hírek szerint 2024 végéig befejezik az eddig megszokott kiszolgálást, és új ételek, termékek fejlesztését végzik majd. Korábban is zártak már be hónapokra "feltöltődni" – kommentálta a hírt az InfoRádióban Bíró Lajos, a 21 A Magyar Vendéglő kreatív séfje.

Az ismert séf szerint a fine dining fölött sokan kongatják a vészharangot, de szerinte egy szűk réteg ezután is fogja szeretni, de nem olyan széles skálában, mint eddig. Budapesten szerinte nincs olyan sok fine dining étterem, hogy azt a turizmus és a főváros ne tudná megtartani. A középkategóriás vendéglőbe járó vendégek ezután is szeretnének majd étteremben enni, de eggyel lejjebb fognak lépni.

Előtérbe kerülhet a jó minőségű "street food", de azon az áron lesz, mint most a középkategóriás éttermek.

Bíró Lajos szerint az éttermeket egyszerre sújtja a rezsiköltség és az alapanyagárak emelkedése, valamint a munkaerőhiány.

"Az őszre legalább az irányt kellene látni, de addig még rengeteg dolog változhat. Nagyon képlékeny világban élünk, senki sem látja az alagút végét. Ez van, ezzel kell főznünk" – mondta a séf, és hozzátette, a szó szoros értelmében, mert annak is megvan a veszélye, hogy egyes éttermek a rosszabb minőségű alapanyagokra térnek át, ezzel azonban el fogják veszíteni a vendéget. Bíró Lajos azt is hangsúlyozta, hogy az ár-érték arány a következő időszakban még inkább előtérbe kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Az amerikai képviselőház szerdán késő este megszavazta az adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényjavaslatot, és ezzel a szenátus elé terjesztette azt. A lépés óvatos optimizmust hozott a piacokra, az ázsiai tőzsdék jellemzően emelkedtek, és az európai börzéken is mérsékelt emelkedés látszott, és az USA-ban is javult a hangulat. A hazai részvénypiacon a magyar kormány tegnap este bejelentett lépéseire reagált a magyar tőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×