eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Gyógyszereket pakol egy szakasszisztens az orosházi Fehér Kígyó Gyógyszertár raktárában 2013. június 25-én. Egy rendeletmódosítás szerint a gyógyszertárak szaklétszámát 2013 szeptemberétől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a patikában befogadott vények száma határozná meg.ában dolgozó személyek minimális létszámát.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Gyógyszerhiány van itthon, az ukrajnai háború is az egyik ok

Nem kell pánikolni, mert az 1550 hiányzó készítmény döntő többsége pótolható egy másikkal. Ehhez azonban az orvosnak és a betegnek is oda kell figyelnie.

Valóban hiányzik néhány fontos készítmény a patikákból – erősítette meg az ATV híradójának Ster Erika gyógyszerész: „Keresik a forróitalporokat és a kombinált tablettákat, ezek sajnos nem kaphatók, a nagykereskedők csak csökkentett mennyiségben tudták a rendelkezésünkre bocsájtani."

A Baranya Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke, Kőhegyi Imre szerint előbb-utóbb antibiotikumokból is hiány lehet.

„Nyugat-Európába is antibiotikumhiány van,

az ukrajnai háború nagyon sok gyógyszert fölszív, rengeteg a beteg, rengeteg a sérült,

akiknek antibiotikumra szüksége van, illetve a Covid tavaly nagyon leterhelte a gyógyszergyártókat is” – mondta Kőhegyi Imre az ATV-ben.

Szalay Viktor háziorvossal a recept felírásra előtt már inkább odatelefonál a patikába, hogy van-e az igényelt gyógyszerből.

„Én felírtam azt a gyógyszert, amire gondoltam, és meg kellett tanulnom, hogy egy dolog, hogy felírom azt, amire gondolok, azt kell felírni, ami van” – mondta a csatorna híradójának.

A gyógyszerhiány valóban egyre gyakoribb jelenség, de nem a patikák tehetnek róla – mondta az InfoRádiónak a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán.

„Valódi gyógyszerhiányról elsősorban akkor beszélhetünk, amikor vényköteles gyógyszer nem érhető el sehol az országban,

ugyanis a vény nélküli gyógyszerekből olyan nagyon sok van, hogy ott azonos hatású gyógyszerrel a beteg által keresett gyógyszert bármelyik gyógyszertárnál gyógyszerész simán tudja helyettesíteni. A vényköteles gyógyszereknél pedig alapvetően nem akkor van probléma, hogyha ez a gyógyszer éppen nem szerezhető be, hanem akkor, hogyha az orvosnak nincs információja arról, hogy melyik gyógyszer az, amelyik nem szerezhető éppen be, és ő ezt felírja.” – mondta Hankó Zoltán.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján található rendszeresen frissített táblázatban összeállításunk elkészítésekor, kedden délben

1550 készítmény szerepel hiánycikként.

A gyógyszerész kamara elnöke szerint ezt az adatbázist érdemes lenne összekötni az orvosokéval, hogy ne írjanak fel olyan gyógyszert, ami éppen nem kapható.

„Az OGYÉI honlapján az érhető el, hogy melyik gyógyszerek azok, amelyek nem szerezhetők be országosan. Ugyanakkor az az információ is fontos az orvosnak és a betegnek is, hogy egy éppen nem beszerezhető gyógyszer mikor válik ismét elérhetővé.” – mutatott rá Hankó Zoltán.

A gyógyszerhiány egyébként nem magyar jelenség, hanem uniós szintű probléma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×