eur:
389.76
usd:
364.86
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Felvonják a zászlót egy kínai hadihajón a Csöcsiang tartománybeli Csousan hadikikötőjében 2022. december 20-án, a térségben tartandó orosz-kínai hadgyakorlatot megelőző napon. Az egyhetes közös gyakorlatozáson Oroszország a csendes-óceáni flottjának zászlóshajójával, a Varjag rakétacirkálóval, valamint a Saposnyikov marsallról elnevezett fregattal képviselteti magát, míg a kínai haditengerészet egyebek mellett manőverező rakétával felszerelt rombolókat és fregattokat használ a Kelet-kínai-tengeren tarott hadgyakorlaton.
Nyitókép: MTI/EPA/Hszinhua/Li Jün

Kína csapásmérő hadgyakorlatokat tartott Tajvan térségében - a nap hírei

Békeínségtől szenved a világ - fogalmazott karácsony első napján tartott szentbeszédében Ferenc pápa. Oroszország kész tárgyalni a háború befejezéséről, de Ukrajna és a Nyugat nem hajlandóak kompromisszumot kötni – jelentette ki az orosz elnök.

Békeínségtől szenved a világ - fogalmazott karácsony első napján tartott szentbeszédében Ferenc pápa. A Szent Péter-bazilika lodzsáján a katolikus egyházfő békefelhívásában a karácsonyt sötétben, hidegben, otthonuktól távol töltő ukránokat az első helyen emelte ki. Ferenc Pápa az értelmetlen háború azonnali leállítását szorgalmazta. Úgy vélte, a betlehemi gyermek születése a fény és a béke útját jelölte ki, de a mai világ más logikát követ.

Jézus, a gyönge gyermek szeretetével legyőzte a világot - mondta Erdő Péter esztergom-budapesti érsek Budapesten, a Szent István-bazilikában a karácsonyi éjféli szentmisén. A székesegyházban a bíboros arról beszélt, hogy a Betlehemi Gyermek nem földi harcban és fegyverekkel vívta meg csatáját, hanem puszta létével és szeretetével. Erdő Péter kitért arra: hallva a háborúról szóló híreket, látva a következményeit a menekültek arcán vagy az árcédulákon, az ember szorongva tapasztalja, hogy sorsát nála nagyobb erők alakítják.

Karácsony az új kezdet ünnepe - mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony első napján a budavári evangélikus templomban. Fabiny Tamás az ünnepi istentiszteleten kiemelte: ha megromlik az istennel való viszony, akkor megromlik az emberek egymás közti viszonya, az isten iránti bizalmatlanság az emberek közötti féltékenységet eredményezi. Ádám Isten ellen lázadt, fia, Káin pedig meggyilkolta saját testvérét majd, jött Szodoma és Gomora, a kőbalta, Auschwitz és a Gulag, a 21. században pedig Aleppo vagy Bucsa.

Oroszország kész tárgyalni a háború befejezéséről, de Ukrajna és a Nyugat nem hajlandóak kompromisszumot kötni – jelentette ki az orosz elnök. Vlagyimir Putyin az orosz közszolgálati televízióban kiemelte: Moszkva kitart amellett, hogy a különleges katonai műveletnek nevezett háborújuk célja az ukrajnai orosz ajkú lakosság védelme. Kijev szerint azonban az invázió ország feletti irányítás átvételére irányul.

Ukrajnában 10 ember meghalt, 55-en pedig megsebesültek, amikor az orosz erők tegnap tüzérségi támadást hajtottak végre Herszon belvárosa ellen szenteste. Egy oroszbarát vezető azt állította, hogy a támadást az ukrán erők hajtották végre, hogy az orosz hadsereg számlájára írják. A várost az ukrán erők novemberben foglalták vissza az orosz hadseregtől, azóta az oroszok többször intéztek ellene támadást.

Csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra szombaton. Az ukrán-magyar határon 5771-en, a román-magyar szakaszon 2873-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 265 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Vonattal 45 ember, köztük 13 gyermek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől.

Megjelent a kormány rendelete az önkormányzati rezsitámogatásról. A Magyar Közlönyből kiderült, hogy a főváros és a 10 ezer fő feletti lakosú települések esetében az önkormányzat által benyújtott menedzsmentterv és a település iparűzési adóbevételei alapján dönthetnek a támogatásról. A 10 ezer fő alatti településeknél elsősorban az iparűzési adó mértéke lesz a mérvadó.

A katasztrófavédelem 190 segélyhívást kapott tegnap 129 esetben tűzoltók beavatkozására is szükség volt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 32 tűzhöz riasztották őket, ebből 24 épülettűz volt, és 97 műszaki mentést végeztek a tűzoltók. Adventi koszorú gyulladt ki Debrecenben, Kaposváron, Tasson és Csornán, tűzhelyen felejtett étel miatt voltak kisebb tüzek Budapesten és Szekszárdon. A közlemény szerint karácsonykor is 2000 tűzoltó van szolgálatban és 500 jármű áll készenlétben.

Megdőlt a fővárosi melegrekord szombaton Budapesten: a lágymányosi állomáson 13,1 Celsius-fokot regisztráltak - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Ez több tized fokkal túlszárnyalta a korábbi, 1958-as rekordot, amit Budapesten Istvánmezőn mértek, amikor 12,5 fokot mutatott a hőmérő.

Az Egyesült Államokban már legkevesebb 18 ember halálát okozta a rendkívüli, téli időjárás szombat estig. A legtöbben autóbalesetekben veszítették életüket, a legsúlyosabb szerencsétlenség Ohio államban történt, ahol a havazásban mintegy 40 jármű rohant egymásnak, 4 ember pedig meghalt. Tegnap a reggeli órákban több mint 1,6 millió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A pénteki 5700 után szombaton újabb, 2800 repülőjáratot kellett törölniük a légitársaságoknak, ami emberek millióinak nehezítette meg a karácsonyi utazást.

Kína tengeri, illetve légi csapásmérő hadgyakorlatokat tartott Tajvan térségében válaszul az Egyesült Államok és az önálló kormányzattal rendelkező sziget provokációjára - közölte a kínai hadsereg. Közleményükben kiemelték: mindez határozott válasz az Egyesült Államok és Tajvan elharapódzó összejátszására és provokációjára. Mint írták a műveleti területen működő erők minden szükséges lépést megtesznek, hogy határozottan megvédjék a nemzeti szuverenitást és a területi egységet. Tajpej szerint az újabb hadgyakorlatok mutatják, hogy a pekingi vezetés a regionális biztonság megsemmisítésén és a tajvani lakosság megfélemlítésén fáradozik.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×