eur:
390.47
usd:
364.74
bux:
68180.38
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A városháza Jászkisér központjában - drónnal készített felvétel 2022. október 20-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Januártól jönnek az újabb helyi adók, de kreatív feladatot kaptak az önkormányzatok

Az új adókról vagy a régiek emeléséről még az idén dönteni kell a településeken.

Mint korábban írtuk, 2021-ben a koronavírus nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében a kormány adóbevezetési, valamint adóemelési tilalmat állapított meg a települési önkormányzatok számára, melyet 2022-ben is fenntartott. A tilalmat 2023. január 1-jétől azonban feloldja, ezzel megnyitva a lehetőséget a helyi önkormányzatok előtt az új adónemek bevezetésére.

Az önkormányzatok így 2023. január 1-jétől egyrészt a meglévő létező adóelemek, például a helyi iparűzési adó, építmény- vagy telekadó mértékét is megemelhetik a jogszabályi kereteken belül. Emellett lehetőségük van új, úgynevezett települési adók kivetésére is.

Az önkormányzatok különböző elképzelései már megjelente, ha ugyanis egy önkormányzat azt szeretné, hogy január 1-jétől hatályba lépjen az új adónem, akkor az erről szóló rendeletet még ebben az évben célszerű megalkotnia. Egy szabály szerint ugyanis bár a helyi adótörvény évközbeni módosítására van lehetőség, de az nem teheti súlyosabbá az adóalanyok terheit.

"Tehát azok az önkormányzatok, amelyek 2023-ban magasabb adóbevételekkel szeretnének számolni, jellemzően a napokban gondoskodnak az ez irányú jogalkotásról"

– mondta Kelemen András, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogásza.

Elmondása szerint tipikusan a helyi iparűzési adó megemelésére, illetve a telek- és építményadó négyzetméter alapú mértékének a megemelésére került sor.

A helyi adókról szóló törvényben van olyan lehetőségük az önkormányzatoknak, hogy bevezethetnek olyan adót, amit a törvény külön nem nevesít. Nevesített adónem például a helyi iparűzési adó, az idegenforgalmi adó vagy a telek- és építményadó. Viszont van egy viszonylag szigorúan számon kért korlátja is az adókivetési jognak: a települési adó nem ütközhet jogszabállyal, tehát nem lehet olyan adót bevezetni, amit más adó is terhel.

Kelemen András szerint léteznek kreatív gyakorlatok, például egyes önkormányzatok bevetettek póznaadót vagy magaslesadót. Az utóbbi az önkormányzat bel- vagy külterületi részén lévő magaslesekre vet ki darab- vagy négyzetméter alapú települési adót. A póznaadó a jogász szerint feltételezhetően a különböző elektromos hálózatokat vagy egy más egyéb közművekhez kapcsolódó póznákat terheli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. Egyelőre csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×