eur:
395.13
usd:
371.2
bux:
65167
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

Orbán Viktor: nagyon veszélyes dolog, amit Európa művel

A miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádiónak. Véleménye szerint Európa "lépésről lépésre csúszik bele a háborúba", ebben a háborús, szankciós helyzetben pedig egy miniszterelnök két dolgot tehet. Palkovics Lászlótól egy kérése volt, amire a lemondott miniszter igent is mondott.

Hosszú interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök, aki ezen a héten is az Oroszország elleni szankciók helyett béketárgyalásokat szorgalmazott, az embereket pedig arra kérte, hogy támogassák a kormányt azzal, hogy elmondják a véleményüket a nemzeti konzultáció során - az ívet maga csütörtökön töltötte ki.

A TELJES INTERJÚT ITT HALLHATJA.

Elsőként a lengyel rakétaincidenssel összefüggésben értékelte a háborús helyzetet.

"A szabály az, ha háború van a szomszédodban, te sem érezheted magad biztonságban" - szögezte le a kormányfő, hozzátéve, a biztonság több síkon is veszélyben van, a helyzetben megmutatkozott a Barátság kőolajvezeték sérülékenység.

Arra, hogy a világ vezetői higgadtan reagáltak a helyzetben, úgy felelt, "a helyzet ellenkező irányba mutat" a béketárgyalások felől, bár amerikai-orosz kapcsolatfelvétel már történt.

Szerinte a szankciós politika is a háború felé tett lépés.

"Ha visszaemlékszünk, hogy milyen óvatosan kezdte Európa, először arról volt szó, hogy nem szállítunk fegyvert, aztán arról, hogy halált okozó fegyvert nem. Aztán arról volt szó, hogy az energiát nem érintik a szankciók, mára meg kiderült, hogy nekünk kell finanszírozni Ukrajna működését, jól látszik, hogy

lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba. Nagyon veszélyes dolog, amit Európa művel.

Mi a béke nyelvén beszélünk" - ecsetelte.

A végén ki fog szerinte derülni, hogy nekünk jobban fáj, amit a szankciókkal Európa előteremtett.

Orbán Viktor kijelentette, a politika bizonyos szempontból ugyanolyan, mint az otthoni életünk.

"Utóbb elkezdünk másként emlékezni, de ez a politikában nagyon veszélyes, nemzetgazdaságok jövőjéről van szó. Végképp elveszíthetjük az iránytűnket, ha az ember nem tartja az irányt."

Arra reagálva, hogy a 9. szankciós csomag akár az atomenergiára is kiterjedhet, úgy reagált,

Magyarország "sosem támogatta a szankciókat", kivételeket harcolt ki, majd miután sikerrel járt, "elengedte" a szankció kérdését, "ezt hívjuk mentesítésnek".

"A legpusztítóbb következmény alól eddig mindig kihúztuk magunkat, ezt a politikát kell folytatnunk, ezért fontos kitölteni a nemzeti konzultációt" - nyomatékosította.

Szerinte nagy csaták árán azt is el fogja érni, hogy ha lesz 9. szankciós csomag, a legrosszabb következmények alól Magyarország akkor is mentesül majd.

Ezt követően a burgonyát és a tojást érintő ársapkáról kérdezték.

"Nem tudjuk kihúzni magunkat a szankciók következményei alól, így a magas infláció alól sem, ezért fizetünk szankciós felárat. Magyarország nem lehet érinthetetlen sziget lenni az EU-n belül, csökkenteni próbálhatja a negatív következményeket, a legutóbbi intézkedések a krumpli és a tojás hatósági ára volt. Ilyen intézkedésekkel lehet segíteni az embereken. De ilyen intézkedés volt a rezsistop is, 180 ezer forintot kap minden család erre, többségük anélkül, hogy tudna róla" - mondta.

Orbán Viktor azt is mondta,

két lehetősége van egy miniszterelnöknek: vagy "kibekkel", vagy ha látja, hogy jön a baj, enyhíteni akarja, és cselekszik.

Állítása szerint három válságot kezelt, a Gyurcsány-Bajnai-kormány utánit, a Covid-válságot és a mostanit.

"Azt szoktam mondani a kormánytagoknak, hogy Magyarország nem hagyja magát" - foglalta össze gondolatait a témában.

Felidézte, a Covid-válság után nagyon gyorsan nőttek a gazdasági számok, a háború és a szankciók miatt azonban bezuhanás történt, de Magyarország szeretne abból kimaradni, "amit a közgazdászok recessziónak neveznek". Ehhez kulcs, hogy magas legyen a foglalkoztatottság aránya, és a családvédelmi intézkedéseket fent lehessen tartani, "sosem adunk fel nemzetstratégiai célokat".

Arra is emlékeztetett, hogy a választáskor háború már volt, de szankciók még nem, utóbbiak miatt volt szükség szerkezetváltásra - a kormányban is.

"Az energiahelyzet miatt a területnek meg kell jelennie a kormányzásban, néhány évig mindenképpen szükség van energiaügyi minisztériumra. A másik kulcskérdés a hadiipar, ezért

Palkovics László miniszter urat arra kértem fel, hogy álljon a hadiipar élére"

- mondta.

Az idei tél szerinte - energiaszempontból - "megoldottnak tekinthető", fél évre mindenre elegendő energia van.

"Majd amikor kitárazzuk a gázt és a felhalmozott egyéb energiaforrásainkat, tavasszal majd újra kell tölteni a tartalékokat. Mi könnyebb helyzetben vagyunk, mert kiharcoltunk egy mentesítést, csak csövön tudjuk behozni a gázt. Meg fogjuk oldani egy világos és egyszerű stratégiánk, amivel megoldjuk a következő telet is, a többi európai ország nehezebb helyzetben van" - fejtegette.

Elmondta még, az energiaügy élére Lantos Csabát kérte fel, szerinte "meg fog birkózni a feladattal".

Még az ellenzéki "guruló dollárokról" is beszélt, az üggyel foglalkozott a nemzetbiztonsági bizottság is a minap. Orbán Viktor nem tudta megerősíteni, hogy az üggyel kapcsolatos titkosítást feloldja, mindenesetre "van okunk megdöbbenni" amiatt, hogy úgy tűnik, "nem mogyorónyi összegekkel" fizették, fizetik a hazai ellenzéki politikusokat.

"Van egy másik, nem jogi kérdés: egy politikai vezető, aki külföldi pénzt fogad el, mit ígért cserébe?" - vetette fel Orbán Viktor. "Aki a zenészt fizeti, azt rendeli a nótát. Az a kérdés, hogy ki fizette a nótát, honnan, és mit kellett érte tenni." Szerinte ez "átverése a választóknak".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×