eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Rókák veszettség elleni, vakcina tartalmú csalétkét mutatja egy munkatárs a hajdúszoboszlói repülőtéren 2019. április 2-án. Idén tavasszal 9 megyében, közel 42 ezer négyzetkilométernyi területen végzi a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A csalétkeket kisrepülőgépekről dobják le, az immunizálás a lakott, sűrűn beépített területeket nem érinti.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Veszett kutyát találtak az ukrán határ közelében

A jelöletlen kóbor kutyát lőttek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Magosliget község közigazgatási területén, az ukrán határtól mintegy fél kilométerre lőtték le.

Az elejtett állatnál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma igazolta a veszettséget. A kóbor kutyát november elsején azon a területen lőtték ki, ahol az idén szeptemberben egy veszett róka miatt számos járványügyi intézkedést kezdeményezett a Nébih, egyebek között fokozott felügyeletet rendelt el. Így kerülhetett sor a beteg állat kilövésére, hatékonyan csökkentve ezzel a közegészségügyi kockázatot - jelezte a hivatal.

A Nébih közölte: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az érintett vadgazdálkodási egységek területén az ebzárlat és a fokozott járványügyi felügyelet továbbra is érvényben marad addig, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

A Nébih az esetről tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Európai Unió illetékes szerveit, valamint az Állategészségügyi Világszervezetet is - tették hozzá.

Magyarországon 2017 óta először az idén szeptemberben azonosított veszett állatot a Nébih laboratóriuma. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása miatt következett be.

A Nébih közleményében felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a kutyák veszettség elleni oltása évente kötelező, a macskák oltása ajánlott.

(Címképünkön a rókák veszettség elleni, vakcina tartalmú csalétke látható, amit repülőről szórnak szét az állatoknak.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×